Sport Centar

Mundijal ponovo u Africi: Za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026. godine kandidovao se Maroko

Fudbalski savez Maroka zvanično je objavio da će se kandidovati za dobijanje organizacije Svjetskog fudbalskog prvenstva 2026. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Mundijal ponovo u Africi: Za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026. godine kandidovao se Maroko
FOTO: Grande Stade de Marrakech, Maroko

Krajnji rok do kojeg zemlje mogu iskazati želju da organizuju Mundijal 2026. godine ističe danas u ponoć, a nakon toga će Svjetska fudbalska federacija (FIFA) potvrditi kandidate.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko poslali su zajedničku kandidaturu u aprilu ove godine.

Do sada, Svjetsko prvenstvo se samo jednom održalo na afričkom kontinentu, bilo je to 2010. godine u Južnoj Africi. Za Maroko će ovo biti čak pet kandidatura za organizaciju Mundijala, prethodno je to učinio za takmičenja 1994., 1998., 2006. i 2010. godine.

Konfederacija afričkog fudbala (CAF) je prošlog mjeseca podržala namjeru Maroka da se kandiduje. Na Mundijalu 2026. godine po prvi put će se nadmetati 48 reprezentacija, a ne 32 kao do sada, nakon što je FIFA usvojila predloženje izmjene u sistemu takmičenja.

FIFA će odluku o tome ko će biti domaćin SP 2026. godine donijeti šest godina prije održavanja turnira. Vrijedi dodati da je prema novoj FIFA-inoj politici rotacije domaćina Mundijala, Afrika jedan od četiri kontinenta koji bi mogli dobiti domaćinstvo 2026. godine, dok su Evropa zbog Rusije 2018. i Azija zbog Katara četiri godine kasnije otpali iz kombinacija.

markomudnijalspsvjetsko prvenstvo
KOMENTARI

KOMENTARI