Sport Centar

Mulaomerović: Vujošević je najbolje i dugoročno rješenje za klupu BiH

Hrvatska košarkaška reprezentacija biće jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje na Eurobasketu. Po mom mišljenju Hrvati nikad nisu imali bolju individualnu i timsku ekipu, kaže Damir Mulaomerović, svojevremeno jedan od najboljjih plejmejkera Evrope i bivši selektor BiH.

Mulaomerović: Vujošević je najbolje i dugoročno rješenje za klupu BiH

Nekadašnji selektor BiH i doskorašnji trener Cibone, koji iza sebe u dresu Hrvatske ima odigrana četiri Eurobasketa, smata da Hrvatska pod palicom Aleksandra Petrovića može daleko dogurati na Evropskom prvenstvu (počinje 31. avgusta).

Cijela ta situacija s otkazima i povredama igrača u drugim selekcija stavila je Hrvatsku u krug favorita. Bojan Boganović i Dario Šarić su lideri ekipe, ali moraće im se pridružiti i ostali. Dobra stvar je što će u rotaciji biti i Dragan Bender. S klupe ih sjajno vodi Petrović, koji ima svoju filozofiju. Dobro ga znam i mislim da je on pravi čovjek za ovaj posao. Zna kako treba voditi ekipu”, kazao je Mulaomerović za “Nezavisne”.

Opisao je i šanse drugih reprezentacija iz regiona na predstojećem EP.

“Ne treba puno trošiti riječi o Teodosiću i koliko je bitan za reprezentaciju. Radi se o jednom od najboljih plejmejkera u zadnje vrijeme. On je mnogo davao reprezentaciji, kako karakterno, tako i kvalitetom. Sigurno je da će ovo pogoditi Srbiju i da će teško biti nadoknaditi njegov izostanak, kao i izostanak još nekih igrača. Ipak, Srbija uvijek ima sjajne indvidualne igrače, sada će vjerovatno Stefan Jović dobiti veću minutažu. Bez obzira na sve radi se o kvalitetnoj selekciji, koju vodi Aleksandar Đorđević, čiji rad veoma cijenim. Srbiju svakako vidim kao kandidata za medalju. Slovence sam gledao u pri-remama i smatram da imaju dobar tim pojačan najboljim mladim igračem Evrope Lukom Dončićem. Tu je i Goran Dragić, a veliki kvalitet im donosi i selektor Igor Kokoškov, koji već neko vrijeme radi s momcima. Ne treba ih potcijeniti, a kada je borba za medalju u pitanju tu bih dao prednost Hrvatskoj i Srbiji. Crna Gora je također ozbiljna ekipa. Dolaze sa sjajnom visokom linijom Nikolom Vučevićem i Bojanom Dubljevićem”.

Naglašava i ko su ostali favoriti

“Tu su tradicionalno Španija i Francuska. O Špancima ne treba puno pričati, nedostajaće im Serhio Ljulj, ali zato je tu Čačo Rodrigez. Oni imaju na svakoj poziciji po nekoliko kvalitetnih rješenja, te se s pravom svrstavaju među favorite”.

Pratio je, kaže, i utakmice selekcije BiH, koju je vodio u kvalifikacijama za Eurobasket. Mulaomerović je ujedno i prvi selektor koji je Džananu Musi otvorio vrata seniorske reprezentacije BiH.

“Gledao sam utakmice i mogu reći da su momci odigrali sjajno pod palicom Duška Vujoševića, koji je vrhunski trener i psiholog. Odradili su sjajan posao i sigurno je da će ovo biti još veći podstrek za mladu ekipu, kojoj treba dati podršku. Također, želim što brži oporavak Duletu, velikom pedagogu i čovjeku. On je dugoročno i najbolje rješenje za BiH”.

 

damir mulaomeroviceurobasketkosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI