Sport Centar

Mujanović: Sarajevo polumaraton šalje lijepu poruku u svijet

Jedanaesto izdanje najmasovnijeg sportskog događaja u Bosni i Hercegovini, Sarajevo polumaratona, bit će održano 17. septembra, a start utrke je ispred BBI centra.

Mujanović: Sarajevo polumaraton šalje lijepu poruku u svijet

Više od 3.000 učesnika iz 30 zemalja će uz polumaratonsku utrku imati priliku učestvovati i u ”G-Drive” štafetnom polumaratonu, ”Novo Nordisk Fun Run” utrci te ”Zmajzi Kid's Run” utrci dok će uz posebnu podršku američke vlade biti organizovana i utrka ”Let's Run together” za osobe s invaliditetom.

Direktor Udruženja Marathon Erol Mujanović naglasio je da će Sarajevo i ove godine imati pravi festival trčanja s više od 3.000 učesnika na ukupno pet utrka.

– Ponosni smo što ćemo i ove godine našem gradu donijeti više od 1.000 noćenja čime značajno doprinosimo našoj lokalnoj zajednici i njenom ekonomskom razvoju. Moram istaći da smo prezadovoljni odzivom učesnika, jer se ove godine za sve trke traži broj više. Zovu nas trkači iz svih zemalja regiona, a doći će i nekoliko zvučnih imena – istakao je Mujanović.

Naglašava da ”G-Drive” štafetni polumaraton u veoma kratkom periodu bilježi rast interesovanja, a sve trke su zabilježene u evropskom kalendaru, tako da su promovirane širom svijeta.

– Šaljemo lijepu i zdravu poruku u svijet. Nadamo se da će trend popularizacije ovog događaja biti nastavljen. Cijeli grad će u nedjelju biti aktivan, želimo napraviti nešto što će naše društvo učiniti boljim, a gosti će moći probati neke od autohtonih proizvoda Bosne i Hercegovine – rekao je.

Dodaje da će tržište diktirati ekspanziju sarajevskog polumaratona, te da bi polumaraton jednog dana mogao postati maraton ukoliko Grad Sarajevo osigura uvjete za takav događaj.

– Logistički mi možemo već naredne godine organizovati maraton, međutim, takav događaj bi podrazumijevao da se saobraćaj na glavnim cestama Sarajeva obustavi na šest do sedam sati. Moramo uzeti u obzir potrebe grada koji bi morao podržati takav događaj – zaključio je direktor Udruženja Marathon.

sarajevo polumaraton
KOMENTARI

KOMENTARI