Sport Centar

Misimović: Insistirao sam da se omogući Prosinečkom da dovede svoje ljude od povjerenja

Zvjezdan Misimović, savjetnik Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji je kao igrač ostavio dubok trag u našem državnom timu, u razgovoru za Dnevni avaz komentirao je odličan učinak Zmajeva u Ligi nacija.

Misimović: Insistirao sam da se omogući Prosinečkom da dovede svoje ljude od povjerenja

Zvjezdan Misimović, savjetnik Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji je kao igrač ostavio dubok trag u našem državnom timu, u razgovoru za Dnevni avaz komentirao je odličan učinak Zmajeva u Ligi nacija.

– Što se tiče bodova, ne može bolje. U prvoj utakmici u Belfastu protiv Sjeverne Irske imali smo malo i sreće, to je svako vidio. No, već protiv Austrije (1:0), koja je veoma nezgodna, čvrsta ekipa i koja je mnogo napredovala, naša igra je bila bolja. To se, također, odnosi na revanš sa Sjevernim Ircima (2:0). Bili smo bolja ekipa, iako su oni imali te tri stative – kaže Misimović (36) te izdvaja našu prednost u odnosu na rivale:

– Mi imamo igrače poput Edina Džeke i Miralema Pjanića, koji, na kraju, u takvim utakmicama i naprave razliku.

Kapiten naše reprezentacije Džeko, što je stariji, igra sve bolje i bolje.

– Dobro igra, mnogo je toga naučio tokom karijere, iskusniji je, zna kako se treba postaviti. Sad nema mnogo lopti u igri i zbog toga mu nije lako, ali kad je dobije, onda i zabije gol. Uvijek je na pravom mjestu kad ga ekipa treba. Znam da bi Edin volio da ima više dodira s loptom, ali trenutno nije tako. Nadam se da će u narednom periodu biti drugačije kako bi bio još korisniji – ističe Zvjezdan.

Na primjedbu da bi Edin možda imao više lopti ako bi se Zvjezdan vratio u reprezentaciju, Misimović odgovara:

– Sad nemamo tu moju, klasičnu poziciju u timu. Tu je sada Pjanke, kojeg sam već spomenuo, ali on je drugi tip, dosta trči, bori se… Mnogo zna igrati lopte, ali je ipak drugačiji tip igrača od mene. Igrač sličan meni je Amer Gojak iz mlade reprezentacije. Mislim da bi on u budućnosti mogao igrati tu desetku. Amer bi mogao donijeti dosta lopti do Edina. On ima taj kvalitet, iako je prošle godine malo stagnirao u zagrebačkom Dinamu. No, ove godine igra fenomenalno i u Evropi. Ako nastavi ovako, sigurno će biti dio naše A-reprezentacije – ističe Misimović.

Naš državni tim raste iz utakmice u utakmicu, a Misimović naglašava da nijednom nismo poraženi kad je Prosinečki na teren izveo najbolju postavu.

– Novi selektor je vratio samopouzdanje našim igračima. Također, u hodu se stvara nova ekipa, a atmosfera je mnogo bolja nego što je to bio slučaj u prošlim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. To se odmah reflektira i na rezultatima – kaže Misimović.

S obzirom na smjenu generacija, naš sagovornik nije očekivao ovakav učinak u Ligi nacija.

– Normalno, uvijek se nadaš najboljem, ali teško je bilo očekivati ovako dobre rezultate, jer igramo s ekipama iz naše jakosne grupe. Sve je veća kvota da ćemo neku utakmicu i izgubiti u narednom periodu, ali je najvažnije da nam trenutno dobro idu i rezultati i ta smjena generacija. Što se tiče igre, sigurno je da može bolje, ali treba i vremena da se podigne na željeni nivo – naglašava Misimović.

Zvjezdan je već nakon izbora Prosinečkog za selektora izjavio da sada ima najbolji reprezentativni stručni štab.

– Da, i tokom pregovora s kandidatima za novog selektora insistirao sam na tome da on može dovesti svoje ljude od povjerenja. Robi je doveo svoja dva trenera, a mi smo to kompletirali s Elvirom Rahimićem i Kenanom Hasagićem, koji su ostavili dubok trag u našem fudbalu. Mislim da je to veoma bitan proces, koji se vidi i na rezultatima – kaže Misimović.

fudbalska reprezentacija bihrobert prosineckizvjezdan misimovic
KOMENTARI

KOMENTARI