Sport Centar

Miralem Pjanić ekskluzivno za SC: Sada znam kako se osjećao Salihamidžić

Lijepa je ta 1996. bila za Juventus, ali i za nas u Bosni i Hercegovini, jer je to bila godina mira, željno čekana nakon krvave agresije na našu domovinu.

Miralem Pjanić ekskluzivno za SC: Sada znam kako se osjećao Salihamidžić
FOTO: Pjanić: Osjećam se ponosno, a i drago mi je što predstavljam moju BiH u finalu Lige prvaka

Juventus je polovinom te devedesetšeste osvojio titulu prvaka Evrope, drugu u svojoj historiji. Golgeter srebrne kose Fabrizio Ravanelli igrao je fudbal karijere, procvjetao je velemajstor Alessandro Del Piero, stameni i drski Ciro Ferrara važio za jednog od najboljih svjetskih defanzivaca, a Gianluca Vialli kao kapiten predvodio ekipu tih italijanskih “bandita” koji su u finalu na rimskom Olimpicu savladali tada moćni Ajax, nakon penala.

Nešto dalje od Rima, u izbjeglištvu u Luksemburgu prve ozbiljnije korake u svijetu fudbala počeo je praviti Miralem Pjanić. I ko bi rekao da će proći više od dvije decenije i da će biti potrebno da jedan Kalesijac dođe u torinski klub, pa da Juventus opet bude prepoznat kao najveća sila koja danas hoda Starim kontinentom. Istina, u ovom 20-godišnjem periodu Juve je igrao još nekoliko finala Lige prvaka, ali sve dosad ih u završnom obračunu niko nije doživljavao kao ravnopravnog takmaca ekipi s druge strane travnjaka. Gubili su finala i tako “opravdavali” ulogu autsajdera. A danas se niko ne usuđuje nazvati Juventus autsajderom, makar i što je protivnik u finalu najtrofejniji evropski klub, Real.

Nasuprot bijelih madridskih kraljeva stajati će tog 3. juna 2017., pored ostalih zvijezda torinskog giganta, Miralem Pjanić. Bit će u prilici postići ono što je posljednji put jedan igrač iz BiH okusio prije čak 16 godina. Tada je to bio Hasan Salihamidžić. Popularni Mire, u ekskluzivnom razgovoru za SCsport.ba, otkriva kako je savršeno upoznat s emocijama koje su tresle bivšeg Bayernovog asa i njegovog prethodnika u dresu BiH, ali i Juventusa, pred finale Lige prvaka i okršaj s Valencijom.

“Sigurno je da se osjećao ponosno, kao što se ja sad osjećam. Drago mi je i što ovom prilikom predstavljam moju Bosnu i Hercegovinu, u finalu Lige prvaka”, naglašava lucidni veznjak iz BiH.

Možemo Pjaniću poželiti ono što je Salihamidžić osjetio i nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u finalu, kada je Bayern osvojio pehar. Veliki je broj onih koji smatraju da Juventus za nijansu više zaslužuje taj trijumf, zbog inovacija koje je ove sezone ponudio ljubiteljima modernog evropskog nogometa. Pjanić tvrdi da je to najviše zasluga trenerskog maga, nenadmašnog stratega Massimiliana Allegrija.

“Trener Allegri je dobro posložio ekipu. Ovaj Juventus je pokazao da mu nije problem niti jedna ekipa, koja je dosad igrala protiv nas. Jednostavan je recept, bitno je ispoštovati dogovor koji imamo u svlačionici i ono što nam trener kaže i rezultat je tu”, konstatuje Pjanić.

Ubrzo nakon finala Lige prvaka, koje se igra 3. juna u Kardifu, Miralema očekuje još jedan veliki izazov. Šest dana kasnije, s ostalim Zmajevima suprotstaviti će se Grcima, u utakmici koja će vjerovatno odrediti sudbinu naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Rekao sam to više puta – najbitnije je da smo mi svi zdravi i da budemo kompletni. Šteta je što smo primili gol u Grčkoj u toj prvoj utakmici. Naravno da se sad otvorila i šansa da budemo prvi u grupi, ali, prije svega, treba ići utakmicu po utakmicu. Bitno je da u svakoj svi damo maksimum”, zaključuje Miralem Pjanić, zvijezda bosanskohercegovačkog, ali i svjetskog nogometa.

hasan salihamidzicjuventusliga prvakamiralem pjanic
KOMENTARI

KOMENTARI

alejandro
Gost

Spavas li mirno Pogbo Paule?

wpDiscuz