Sport Centar

Mesud Pezer sa liste rekordera, nakon 39 godina, skinuo Zlatana Saračevića

Na stadionu AK “Glasinac”, jučer se održao Međunarodni atletski miting, na kojem u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Londonu nastupao i Mesud Pezer.

Mesud Pezer sa liste rekordera, nakon 39 godina, skinuo Zlatana Saračevića

40 metara i tako oborio rekord legendarnog Zlatana Saračevića koji je iznosio 21,11 m, a postavljen je u Zagrebu juna 1984. godine.

Ovo je prvi hitac preko 21 m jednog bh. bacača od 2008. godine. Tada je u Podgorici Hamza Alić kuglu bacio 21,07m.

„Mesud Pezer je prije nekoliko godina kao junior proglašen za najperspektivnijeg atletičara Balkana, gdje se odmah vidjela njegova predispozicija i perspektiva. U zadnje vrijeme vidio sam veliki napredak. Popravio je snagu, tehniku i masu, tako da sam izjavio prije dva mjeseca da očekujem da će Pezer u skorije vrijeme oboriti moj rekord, 21,11 metara, postignut 1984. godine. To se obistinilo na Sokolcu, sretan sam sto sam bio prisutan i vidio taj rekordni hitac 21,40m “, kazao je Saračević.

Ovim rezultatom, Pezer je potvrdio svoju izjavu sa konferencije za medije Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, kada je rekao da nikad nije bio spremniji.

Rezultat koji je ostvario je sedmi u Evropi, a četrnaesti u svijetu, što dobija na težini s obzirom da su svi bacači u ovom trenutku u top formi jer se bliži najveće sportsko takmičenje ove godine u Londonu.

„U Londonu Pezer može to ponovit jer je spreman za to. Prvo je važno da izbori u kvalifikacijama ulazak u finale, a u finalima je sve otvoreno postoji velika mogućnost da ostvari visok plasman, a moja želja je bronzana medalja što nije isključeno. Također i Hamza Alić može da ostvari ulazak u finale i ostvari visok plasman.“

Zlatan Saračević je 39 godina rekorder Bosne i Hercegovine, a prvi rekord je oborio davne 1978. godine.

(asbih.org)

mesud pezerzlatan saracevic
KOMENTARI

KOMENTARI