Sport Centar

Mehmed Sokolović za SC: Nekada se sport cijenio, danas se samo ulaže u fudbal

Mehmed Sokolović, proslavljeni sportski radnik i počasni predsjednik Atletskog saveza BiH je za portal SCsport.ba pristao govoriti o svojoj karijeri sportskog radnika, te problemima u kojima se sport nalazi danas.

Mehmed Sokolović za SC: Nekada se sport cijenio, danas se samo ulaže u fudbal

Mehmed Sokolović je već kao 16-godišnjak počeo sa radom u sportu, kada je u rodnoj Rogatici organizovao jesenji kros, i bio jedan od osnivača Sportskog društva ”Mladost” iz Rogatice.

”To su bili moji počeci u mojoj Rogatici. Kao veoma mlad, odlučio sam da nešto pokrenem, a pošto sam volio sport, iz te ljubavi je i proizašla ideja o tome da postanem sportski radnik i to sam već 71. godinu. Tada se sa veoma malim budžetima moglo organizovati mnogo toga, pa smo tako imali bolje uslove za rad nego što su današnji’.’

U Jugoslaviji je radio na mnogo pozicija, kako u atletici tako i u drugim sportovima. Vrijedi istaći da je u jednom periodu obnašao funkciju predsjednika Atletskog saveza Jugoslavije, kao i potpredsjednika Košarkaškog saveza BiH.

”U periodu od 1946. do 1992. godine sa bio uklučen u dosta kolektiva, ali sam obnašao i funkcije u državnim i republičkim Savezima. Jugoslavija je tada bila na cijeni, pa smo u tom periodu imali mnogo veće poštovanje kada bi se pojavili u svijetu. Međutim, to ne bi bilo moguće da naš rad nisu pratili rezultati. Današnji vakat je takav da nerad u kolektivima, ali i Savezima se odražava na rezultate u sportu, koji su tako reći katastrofalni. Naši sportisti tek kada odu da treniraju van BiH naprave rezultat, a poražavajuće je da mi, koji smo zemlja sa najviše talenata, ne obezbijedimo uslove za rad tim momcima, koji nas predstavljaju širom svjeta.”

Sokolović se ratnog perioda nerado sjeća, ali kako kaže, tada je bilo sloge, te su se stvari radile za društvenu korist, a ne ličnu.

”Jedan sam od osnivača Olimpjskog komiteta BiH, mi smo početkom agresije na našu zemlju imali mnogo problema, ali cilj nam je bio otići na Olimpijadu koja se održavala u Barceloni, te smo taj zadatak uspjeli riješiti na šta sam veoma ponosan. Moram istaći da su nam pored Katalonaca u tom period najviše pomogli heroji ovog grada, prije svega Dragan Vikić koji je u organizaciju Komiteta bio veoma uključen, te je sa nama istrajao na tome da uprkos teškom vremenu ostvarimo tu pozitivnu priču.”

Za kraj Sokolović je prokomentarisao odnos prema sportu danas.

” Ja sam se pored sporta bavio politikom, koja se i u onaj vakat dobro instalirala u sve sportove, međutim, to je bila druga vrsta instalacije. Politika je tada prije svega davala novac, dok danas politika u sport ulazi da bi se okoristila, što je poražavajuće. Mislim da se danas ne ulaže dovoljno ni u jedan sport, osim u fudbal i da se to mora početi mijenjati jer naši najveći promoteri su upravo sportisti i sportski radnici.”

Vrijedi istaći da je Mehmed Sokolović bio jedan od osnivača, ali i predsjednik Upravnog odbora, Fondacije za stipendiranje mladih perspektivnih sportista, koja je nažalost ugašena 2011. godine.

mehmed sokolović
KOMENTARI

KOMENTARI