Sport Centar

Međunarodno finale projekta “Žogarija” uspješno održano u Sarajevu

Baš ljubav je prava riječ, kada se u prvi plan istakne smisao sjajne internacionalne dječije manifestacije “Žogarija” koja se uspješno realizovala na platou ispred Prve osnovne škole Ilidža.

Međunarodno finale projekta “Žogarija” uspješno održano u Sarajevu

Baš ljubav je prava riječ, kada se u prvi plan istakne smisao sjajne internacionalne dječije manifestacije “Žogarija” koja se uspješno realizovala na platou ispred Prve osnovne škole Ilidža.

Ljubav, puno emocija, dječiji osmijesi i zadovoljstvo, na pravi način poklopili su se sa ugodnim suncem Ilidže i osmijesima okupanim Sarajevom.

Po ko zna koji put u Žogariji pobijedila je združena snaga djece i želja da budu bolji, da se nadmeću i pobijede, ali poštuju fer plej i protivnika. Tako je ovogodišnja Žogarija okupila dječake i djevojčice iz osnovnih škola Regiona i Evrope u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te na taj način omogućila da se djeca sportski takmiče i steknu nova prijateljstva

Slavko Sakelšek, idejni tvorac i prvi čovjek Žogarija nije skrivao zadovoljstvo jer kako je rekao, djeca su još jednom pokazala da su iznad svih nedaća, da združeni mogu sve.

To što su u Sarajevu trijumfovali mališani iz Crne Gore, što je Raška, predstavnik Srbije, bila druga u generalnom plasmanu i prva u fudbalu, manje je važno, od predivne atmosfere na zajedničkom ručku kod škole domaćina, Prve osnovne škole sa Ilidže.

Upravo tamo, Žogarija kao međunarodni projekat druženja i spajanja sjajne dječije energije, disala je punim plućima i blistala sjajem koji garantuje budućnost i novo druženje već naredne godine.

Šetnja Baščaršijom, starim jezgrom i dušom grada Sarajeva, ukusni ćevapi kod legendarnog Želje, samo su neki detalji koji se pamte i daju snagu za nove izazove.

Sliku u svijet, impresivnu, snažnu i prepunu finih emocija poslala su djeca sa posebnim potrebama, koja su imala svoju priliku i iskoristila je na najljepši način.

Srce je tada zaigralo svima, duša svirala posebne note, a iskrenim aplauzom napore tih mališana pozdravili su svi, brojni gosti, predstavnici društva Slovenaca u Sarajevu, a emocije nije skrivao ni ministar za obrazovanje, nauku i mlade kantona Sarajevo, profesor dr Elvir Kazazović, koji je zvanično otvorio finale manifestacije Žogarija u Sarajevu, gradu koji je decenijama sinonim za ljubav i fine uspomene.

Projekat Žogarija je namjenjen dječacima i djevojčicama sa uzrastom od 4 do 12 godina, ali i dječacima i djevojčicama sa posebnim potrebama svih uzrasta.

U pitanju je projekat koji je u Bosnu i Hercegovinu došao iz Slovenije i cilj istog jeste da se i djeca iz BiH uključe u najveći međunarodni projekat u Evropi trenutno. U pitanju je projekat na kojem je u 2018 godini učešće uzelo oko 30.000 dječaka i djevojčica iz 11 država Europe.

zogarija
KOMENTARI

KOMENTARI