Sport Centar

Marinović za SC: Igrači su sami sebi najbolji promoteri, Prosinečki dobro provodi smjenu generacija

Nakon dugo vremena, mlada nogometna reprezentacija BiH ponovo je bila u žiži interesovanja naše javnosti.

Marinović za SC: Igrači su sami sebi najbolji promoteri, Prosinečki dobro provodi smjenu generacija

Nakon dugo vremena, mlada nogometna reprezentacija BiH ponovo je bila u žiži interesovanja naše javnosti.

U proteklim kvalifikacijama, istina, nije ostvaren plasman na Evropsko prvenstvo, ali zabilježeni su itekako zapaženi rezultati. Selektor Vinko Marinović ima se čime ponositi kada se osvrne iza sebe.

Na samom startu mandata kao šef stručnog štaba Zmajića upisao je najveću pobjedu u historiji mlade selekcije BiH (6:0, protiv Lihtenštajna), a zatim nanizao i skalpove Velsa (1:0, 4:0), Portugala (3:1), Švicarske (3:0)… Reprezentacija je igrala dopadljivo i efikasno, bilo je to istinsko osvježenje nakon neuspjeha u prethodnim godinama.

Ipak, Marinović je čovjek koji želi, prije svega, ostati čvrsto na zemlji…

“Imali smo zaista tešku grupu. To su sve dobre reprezentacije u koje su uložene godine rada. Naprimjer, Rumuni već 10 godina stvaraju ovu mladu selekciju, iza koje najvećim dijelom stoji Gheorghe Hagi i njegova akademija. O Portugalcima da ne govorim i školama Benfice, Porta, Sportinga… Njihovi talenti uveliko haraju jakim evropskim ligama. Opet smo bili do kraja u igri, odigrali smo zaista dobrih utakmica, završili kao treći u grupi. Neka tri boda iz prethodnih utakmica su nam praktično nedostajala da na kraju ostvarimo barem taj plasman u baraž, jer na teškim gostovanjima u završnici kvalifikacija se bilo teško vaditi”, ističe selektor mlade reprezentacije.

Promovisao je nekoliko igrača u reprezentaciji, otkrio neke nove nade bh. fudbala. Sam će reći skromno da je princip više nego jednostavan.

“Pa, meni je, između ostalog, u početku bilo bitno da imam u reprezentaciji značajan broj igrača iz Premijer lige BiH. Pritom, naravno da nisam zaobilazio ni kvalitetne nogometaše koji su ponikli u inozemnim klubovima. A oni su sami sebi zapravo bili najbolji promoteri. Ko je igrao dobro u klubu, dobio bi poziv. Dakle, nisam ja taj koji je od njih stvarao dobre fudbalere dajući im priliku u nacionalnom timu. Oni su svojim igrama ispisivali pozivnice u mladu selekciju. Na kraju smo sastavili zaista dobru i konkurentnu ekipu”, ističe nekadašnji trener banjalučkog Borca i mostarskog Zrinjskog.

Selektor A reprezentacije Robert Prosinečki redovno sipa komplimente na rad stručnog štaba U-21 selekcije i samih igrača. Veliko priznanje za dobar rad Marinovića bio je nedavni poziv Ameru Gojaku i Ermedinu Demiroviću među “velike” Zmajeve.

“Imamo zaista dobru saradnju. Prosinečki je vrhunski stručnjak, odmah je shvatio da mora provesti smjenu generacija u seniorskoj ekipi, to je prirodan put. Na vrijeme je počeo razmišljati o eventualnim nasljednicima naših zvijezda. Meni i jeste konačni cilj da stvaram igrače za A reprezentaciju, to nam je valjda svima prioritet. Lično mi je drago i da su neki mladi reprezentativci ostvarili dobre transfere jednim dijelom zahvaljujući i igrama u dresu sa državnim grbom. Što se tiče konkretno igrača koji su nedavno prebačeni u seniorski nacionalni tim, iskreno se nadam da će zadržati status reprezentativaca i nastaviti razvoj”, naglašava Marinović.

Nekako je logično da selektor mlade reprezentacije, ustvari, uvijek bude okrenut prema budućnosti. Već sada se mora polako pripremati za naredne kvalifikacije i graditi novi tim. Posao mu je olakšan što je sam već napravio dobar temelj. Prijateljska utakmica protiv Azerbejdžana 19. novembra u Zenici bit će početak novog projekta.

“Neki fudbaleri su prerasli U-21, ali dolaze novi. Kostur ekipe će ipak biti zadržan. Recimo, na Demirovića ćemo i dalje moći računati. Naravno da uveliko pratimo i ostale talente, pogotovo iz naše lige. Ima tu još dosta interesantnih igrača, mislim da ne trebamo brinuti. Spisak ću svakako sastavljati kao i dosad, ponovit ću da mladi fudbaleri sami sebe najbolje promovišu, neka im to uvijek budu na umu, a poziv će doći”, zaključuje selektor mlade reprezentacije BiH.

mlada reprezentacija bihvinko marinovic
KOMENTARI

KOMENTARI