Sport Centar

Marin Čilić je jednom nastupio za BiH, selektor mu nije dozvolio da igra kao prvi igrač

Večernji.hr pred veliko finale Wimbledona objavio je tekst o Marinu Čiliću, najboljem hrvatskom teniseru, a najzamiljiviji dio za našu javnost je onaj od jedinom nastupu za Bosnu i Hercegovinu.

Marin Čilić je jednom nastupio za BiH, selektor mu nije dozvolio da igra kao prvi igrač

Marin Čilić je rođen u Međugorju i samo jednom je nastupio za zemlju u kojoj je rođen, Bosnu i Hercegovinu. U pomenutom tekstu navodi se da je tadašnji selektor Tanović krivac zašto ovaj teniser više nikada nije nastupao pod zastavom naše zemlje.

“U vrijeme dok ga je trenirao Bulić, bile su kvalifikacije reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo. Na tom turniru Marin je prvi i jedini put nastupio za reprezentaciju BiH. No, tadašnji selektor reprezentacije BiH Tanović nije dopustio Marinu da igra kao prvi igrač, nego kao treći, uprkos tome što je bio najbolji u ekipi. Kako se u Hercegovini Marin više nije mogao razvijati, otac je odlučio da ga odvede u tenisku školu Ivice Humića u Zagreb. Radeći s Humićem, Marin je glatko osvojio prvenstvo Hrvatske u svojoj kategoriji”, navodi se u tekstu.

Čilić je inače prvi doticaj s tenisom imao u Njemačkoj kada je otišao kod očevog brata, a zatim je postao opsjednut tenisom i otac ga je odveo treneru Željku Dževlanu, koji je trenirao djecu u Međugorju, 1995. godine.

marin cilic
KOMENTARI

KOMENTARI