Sport Centar

Malkočević: U Hrvatsku ne idemo tek da budemo viđeni

Nisam nezadovoljan žrijebom, jer je već sam plasman na EP veliki uspjeh. Treba ovu djecu pustiti da igraju rasterećeno, a logično da ćemo se boriti za svaki bod, kao i za ugled bh. nogometa i naše države - izjavio je za Fenu selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević, mjesec dana prije početka evropskog prvenstva za kadete koje se igra u Hrvatskoj od 3. do 19. maja.

Malkočević: U Hrvatsku ne idemo tek da budemo viđeni
FOTO: FENA/Miroslav Petrović

Nakon što je saznao protivnike u grupi C, u kojoj su još Njemačka, Republika Irska i Srbija, selektor BiH, koji u Sarajevu priprema novu generaciju kadeta za memorijalni turnir “Josip Katalinski Škija”, smatra da BiH nije “ni u najtežoj, ali ni najlakšoj grupi”.

– Farska Ostrva i mi bili smo najpoželjniji suparnici drugim reprezentacijama. Ali, borit ćemo se, u Hrvatsku ne idemo tek da budemo viđeni – navodi.

Malkočević ističe kako je svima jasno da je Njemačka favorit grupe, ali i cijelog EP-a.

– U tri utakmice kvalifikacija postigli su 19 golova. Irci su kvalifikacije završili bez primljenog gola, dali su devet, a redovni su učesnici evropskih prvenstava. Srbiju dobro poznajemo i možemo je pobijediti. Dobro je što s njima igramo posljednju utakmicu u grupnoj fazi – smatra bh. selektor.

Bosna i Hercegovina je pod vodstvom Malkočevića do sada četiri puta izborila elitni krug kvalifikacija, a dva puta zaredom se plasirala na evropsko prvenstvo.

– Jasno je da nismo u grupi favorita i kod naših dječaka ne treba stvarati pritisak. Neka uživaju i odigraju najbolje što mogu. Osobno se nadam da će svi biti zdravi za prvenstvo – zaključio je Malkočević u razgovoru za Fenu.

Reprezentacija BiH igrat će u Kostreni, a bit će smještena u Opatiji. Okupljanje je zakazano za 25. maj u Zenici, dok se u Hrvatsku putuje 1. maja, tri dana prije starta EP-a i meča protiv Njemačke.

RASPORED SUSRETA U GRUPI C:

1. kolo, 4. maj: Njemačka – BiH, Republika Irska – Srbija
2. kolo, 7. maj: BiH – Republika Irska, Srbija – Njemačka
3. kolo, 10. maj: BiH – Srbija, Njemačka – Republika Irska

Dvije najbolje selekcije iz svake grupe ulaze u nokaut fazu prvenstva čije je finale planirano za 19. maja.

kadetska fudbalska reprezentacija bihsakib malkocevic
KOMENTARI

KOMENTARI