Sport Centar

Lojo: Pobjedom protiv Slovačke učiniti prvi korak ka Evropskom prvenstvu

U Klubu sportista u dvorani Skenderije održana je pres-konferencija povodom početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za seniorke 2019. godine i utakmice protiv Slovačke, koju su najavili selektor Goran Lojo te košarkašice Milica Deura i Marica Gajić.

Lojo: Pobjedom protiv Slovačke učiniti prvi korak ka Evropskom prvenstvu
FOTO: Gajić, Lojo i Deura: Ostaviti srce na terenu (Foto: FENA)

Šef stručnog štaba bh. selekcije je poručio kako očekuje da naš tim pobjedom otvori kvalifikacioni ciklus.

“Očekuju nas dvije utakmice u ovom mini-ciklusu, sutra protiv Slovačke i nekoliko dana kasnije, protiv Crne Gore. Sve naše djevojke su tu, osim naturalizovane Amerikanke Kizer, na koju ne možemo računati u sutrašnjem meču protiv Slovačke. Očekujem da ćemo sutra pobijediti i učiniti taj prvi korak u nastojanju da se plasiramo na EP. Slovačka će nastupiti u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na EP, na kojem su osvojili osmo mjesto, ali mi se ionako trebamo baviti sobom. Bitna je hemija, koju ova ekipa ima. Imamo mlade igračice, koje su, doduše, neiskusne na ovom nivou, ali nadam se da ćemo to nadomjestiti borbenošću”, rekao je bh. selektor Goran Lojo, koji je iskoristio priliku da pozove sve navijače da sutra podrže našu žensku košarkašku reprezentaciju i napune Skenderiju.

Kapiten Milica Deura također je izrazila optimizam:

“Slovačka je promijenila sastav, ali mi se svakako moramo fokusirati na našu igru. Moram pohvaliti saigračice, jako smo dobro trenirale. Vjerujem da pobjeda neće izostati, nadam se i podršci publike”, istakla je Deura.

Marica Gajić najavljuje borbu do samog kraja.

“Obećavamo da ćemo ostaviti srce na terenu. Nadamo se da će to biti dovoljno za pobjedu. Ženska košarka u BiH to zaslužuje, da se ponovo plasiramo na EP nakon 20 i više godina”, kazala je Gajić.

Kako je Lojo također istakao, dobra vijest je što za Slovačku vjerovatno u sutrašnjem meču u Skenderiji neće nastupiti najbolja igračica ovog tima, centar Marie Ružičkova.

Susret 1. kola kvalifikacija za EP između BiH i Slovačka igra se sutra u 18 sati u Skenderiji. Ulaz je besplatan.

Osim selekcija BiH i Slovačke, grupu A kvalifikacija za Eurobasket čine još ekipe Crne Gore i Islanda. Ukupno je osam grupa u kvalifikacijama, a na EP će se plasirati sve prvoplasirane ekipe, kao i šest najboljih drugoplasiranih sastava.

goran lojomarica gajiczenska kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI