Sport Centar

Legendarni Rađa za SC: Delibašić je ikona evropske košarke, za Musu je rano da ide u NBA

Rođeni Splićanin, karijeru je započeo u Jugoplastici i s tim klubom je osvojio dvije titule prvaka Evrope. Nastupao je još i za Virtus, PAO, Olympiacos, a četiri sezone proveo je u Bostonu. 

Legendarni Rađa za SC: Delibašić je ikona evropske košarke, za Musu je rano da ide u NBA

Rođeni Splićanin, karijeru je započeo u Jugoplastici i s tim klubom je osvojio dvije titule prvaka Evrope. Nastupao je još i za Virtus, PAO, Olympiacos, a četiri sezone proveo je u Bostonu. 

Bivši centar Celticsa Dino Rađa ekskluzivno je govorio za naš portal, a s posebnom sjetom dotakao se KK Bosna i legendarnog Mirze Delibašića.

Najprije je prokomentarisao odluku Jusufa Nurkića da i u naredne četiri godine nosi dres Portland Trail Blazersa. Podsjetimo, ugovor je vrijedan 48 miliona dolara.

“Iskren da budem ne pratim toliko Jusufa Nurkića. Znam da je veliki radnik i da je imao izvanrednu sezonu. Odluka o ugovoru je isključivo njegova i on najbolje zna šta radi i šta je dobro za njega. Sada kada je potpisao novi ugovor, treba nastaviti još jače sa radom”, kazao je Rađa za SCsport.

Bivši sjajni centar kratko se dotakao i Džanana Muse koji je na ovogodišnjem NBA draftu izabran kao 29. pick od strane Brooklyn Netsa.

“Musa ne smije još u NBA. Prerano je. Ja mu savjetujem da se još malo kali u Evropi”, kratko je kazao Rađa.

Kako kaže, zbog razlike u vremenskoj razlici sve manje prati NBA mečeve. Naravno, kada se igra play-off, prikovan je za TV.

“Ne gledam noću utakmice, jedino vikendom pogledam kada se igra u neko normalno vrijeme. Međutim, kada se igra play-off, te utakmice ne propuštam i s dosta pažnje pratim sve mečeve”, rekao je Rađa.

S NBA košarke, legendarni Splićanin “loptu” je prebacio na KK Bosna. Kao iz topa je izustio sljedeću rečenicu:

“Mirza Delibašić i KK Bosna su ikone evropske košarke. Šteta, što Bosne nema već duže vrijeme. O Mirzi ne treba trošiti riječi. On je legenda i trajna inspiracija za sportiste. Pratio sam sve njegove utakmice, znao sve o njemu. Igrao sam s njegovim sinom u ekipi Zadra pa nam je i to neka poveznica”, kazao je Rađa.

Jedan od najvećih košarkaša u regionu, koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina obilježio jugoslavensku i NBA košarku, ima zanimljiv hobi. Strastveni je ljubitelj rock muzike, a jedne prilike održao je svirku u Srebreniku kod Tuzle.

” Svako ima neki hobi, a ja sam eto nakon okončanja košarkaške karijere zavolio gitaru. Volim društvo i dobru svirku”, kazao je Rađa.

Na naše pitanje da li bi volio možda u narednom periodu posjetiti i Sarajevo i u glavnom gradu BiH održati svirku, Rađa je kratko kazao:

“Zašto da ne. Šetnja čaršijom, pa svirka u Sarajevu. Nadam se da će do toga doći jednog dana”, zaključio je Rađa.

Dino ima osvojena dva Kupa prvaka u nizu sa Jugoplastikom (1989. i 1990.) sa istim je klubom uzeo i Kup Jugoslavije (1990.) te tri Prvenstva Jugoslavije u nizu (1988-1990). FIBA-in Korać kup je osvojio sa talijaskim Il Messagerom (1992.). Dva Prvenstva Grčke osvojio je sa Panathinaikosom (1998. i 1999.). Jedini Kup Krešimira Ćosića osvojio je sa Zadrom (2000.) a dva Prvenstva Hrvatske uzeo je sa Cibonom i Splitom (2002. i 2003.).

Što se reprezentativnih medalja tiče, ima dva srebra s Olimpijskih igara 1988. u Seoulu sa Jugoslavijom i ono iz legendarnog finala 1992. godine sa Hrvatskom koja je poražena od Dream Teama. Zlato sa Svjetskog prvenstva ima s Jugoslavijom iz Argentine 1990. godine dok je s Hrvatskom 1994. godine osvojio broncu u Kanadi. Eurobasket je osvojio dva puta sa Jugoslavijom (1989. i 1991.) a ima i tri bronze od čega je jedna sa Jugoslavijom, a dvije sa Hrvatskom (1987. 1993. i 1995.). Svjetsko prvenstvo U-19 osvojio je sa Jugoslavijom 1987. a Eurpsko U-18 prvenstvo osvojio je 1986. Primljen je u FIBA-inu Kuću slavnih.

dino radjadzanan musajusuf nurkickkbosna
KOMENTARI

KOMENTARI