Sport Centar

Krupalija za SC: FIBA je izrazila želju da Bosna aplicira za učešće u Ligi prvaka

Pred Košarkaškim klubom Bosna Royal velike su dileme. Ona najveća se tiče, naravno, takmičenja u kojem bi sarajevski tim naredne sezone nastupao.

Krupalija za SC: FIBA je izrazila želju da Bosna aplicira za učešće u Ligi prvaka
FOTO: Krupalija: Imamo i otvoreni poziv za drugu ABA ligu

Nije tajna da Studente već neko vrijeme “dozivaju” u drugu ABA ligu, što je sasvim razumljivo s obzirom na rejting koji bivši evropski prvak uživa u regionalnim okvirima i činjenicu da bi Bosnine utakmice pratio veći broj gledalaca.

“Nama je pružena ruka saradnje, ljudi iz ABA-e otvoreno nas zovu u takozvanu drugu ligu. No, sve zavisi koliko su sami organizatori spremni izaći nama, klubovima, ususret. Postoji opcija da ABA snosi troškove suđenja i smještaja ekipa, a da mi pokrijemo izdatke za prijevoz. U tom slučaju bismo rado prihvatili njihovu pozivnicu. Međutim, ukoliko to ne bude slučaj, odnosno ako se od nas bude tražilo da podmirimo većinu troškova, nisam siguran da će nam učešće u drugoj ABA ligi biti toliko primamljivo”, ističe Damir Krupalija, direktor KK Bosna Royal.

Već nekoliko sedmica u Bosninom salonu na Skenderiji razmatraju i opciju koja bi definitivno značila povratak vrhunske košarke u Sarajevo. Učešće u FIBA-inoj Ligi prvaka.

“Iz FIBA-e su izrazili želju da apliciramo za sudjelovanje u Ligi prvaka, oni bi zaista voljeli vidjeti ekipu kao što je Bosna u ovom takmičenju. No, takav rasplet prije svega ovisi, kao i sve drugo, od finansijskog faktora. Loša je vijest da bismo vjerovatno morali igrati pretkvalifikacije, u kojima, sasvim sigurno, ne bismo imali lagan zadatak, jer BiH trenutno ima koeficijent – 0,00! Ali, dobra je vijest da i u slučaju ispadanja selimo u Europe Cup, koji je isto pod kapom FIBA-e i također veoma kvalitetno takmičenje koje okuplja vrlo ozbiljne klubove iz Turske, Francuske, Njemačke… U svakom slučaju, do petka imamo rok da pošaljemo aplikaciju, u ovih nekoliko dana donijeti ćemo odluku”, govori Krupalija.

U zavisnosti u kojem takmičenju Bosna Royal bude nastupala krojiti će se i igrački kadar. Krupalija naglašava da je klupsko rukovodstvo već počelo skicirati izgled rostera, ali i da je rano za konkretnija rješenja, barem dok se ne otklone pomenute dileme.

“Mnoge stvari, naravno, ovise od takmičenja u kojem bi učestvovali. Moram naglasiti i da veoma poštujem domaće prvenstvo, kao i sve klubove koje učestvuju u našoj ligi, ali i konstatovati da to nije previše primamljiva varijanta za potencijalne sponzore u odnosu na, recimo, ABA ligu i međunarodne kupove. Mi jesmo spremni na izvjestan finansijski rizik, ali tek uz čistu računicu kako nam se taj novac može vratiti. Sigurno je jedno, za šta god da se opredijelimo, bit će to odluka koju smatramo u ovom trenutku najboljim izborom za Bosnu i naše navijače, kojima što prije želimo vratiti praznike košarke”, zaključuje prvi Bosnin operativac, Damir Krupalija.

damir krupalijakkbosnaroyal
KOMENTARI

KOMENTARI