Sport Centar

Kraj Barce kakvu poznajemo: Laku noć, svirači

Negdje u dubini mozga, pravi nogometni fanatici su znali, čak i kada su fudbaleri "Blaugrane" kreirali neviđenu senzaciju protiv PSG-a, kada se cijeli svijet na kratko ponovo počeo diviti njihovim golovima, driblinzima i mentalitetu rođenih pobjednika - nije to više "ta" Barcelona.

Kraj Barce kakvu poznajemo: Laku noć, svirači

Znali smo, jer smo u toj fenomenalnoj martovskoj večeri na Nou Campu vidjeli jednu dobru Barcu, ali i jedan preplašeni francuski tim koji se počeo savijati od straha već nakon 3:0. Sve je okončano s historijskih 6:1. I pamtit će se taj podvig, svakako. Ali, ovu sezonu, generalno, navijači ponosa Katalonije ipak trebaju pospremiti u zaborav.

Dva susreta protiv Juventusa samo su zorno ukazala da je car go i da Barcelona više nije priča za naslovnice fudbalskih magazina. U prvenstvu igraju u promjenjivoj formi, gube dah za mrskim Realom i osvajanje titule prvaka u ovom trenutku djeluje kao naučna fantastika. Nestala je s mape ona ekipa koja je protvnike gazila kao opuške.

Juventus je, s druge strane, sinoć pokazao kako danas izgleda jedan ozbiljan sastav, za razliku od uplašenih grlica iz PSG-a. U njihovu granitnu odbranu, kao u zid, zabijali su se Messi, Neymar, Suarez i ostali. Nisu znali pronaći rješenje, a nekad su imali ključ za svaku odbranu ovog svijeta. Naravno, priznanje treba odati i defanzivcima torinskog klub, jer, kako je to reditelj Srđan Vuletić na svom Facebook statusu napisao – Buffon, Bonucci i Chiellini mogu “hladno” čuvati i Pentagon.

Zašto je Barcelonina muzika utihnula? Nema više energičnog tanga, sada je sve uspavanka, a dijelom je zasluga za to i stari neprijatelj velikih ekipa – nedostatak motivacije. Barcu su godinama održavala pažljivo odabrana pojačanja pred svaku novu sezonu. Taman kada je Messi malo počeo padati na psihološkom planu, u klub je došao Neymar. Konkurencija u timu probudila je Argentinca.

Isto se desilo s Neymarom, kada je došao Suarez. Maestralno je klupska uprava to radila, pravo pojačanje u pravo vrijeme. A pred ovu sezonu došao je – Andre Gomes. Dobar veznjak, nema sumnje, ali opet čovjek koji se ni u slikovnici ne može porediti s ostalim Barcinim klasama.

Zasluge za neuspjeh sezone snosi, dakako, Luis Enrique. Nije znao podignuti ekipu u psihi, a nije se proslavio ni kao strateg, naročito protiv Juventusa. Njegov odgovor na visoki presing bio je smiješan, nedorastao taktičkim klopkama Maxa Allegrija.

Kod Barcelone, barem ove sezone, gledali smo jednu promašenu viziju. U svakom smislu. Od demotiviranih glavnih igrača, blijedih pojačanja i izgubljenog kormilara.

Spas se krije, kao i uvijek, u promjenama. Korjenitim. Enrique svakako odlazi, ali to je samo dobar početak. Barci treba svježa krv i u igračkom kadru. U suprotnom, slušat ćemo opet istu pjesmu kao i sinoć, protiv Juventusa. “Laku noć, svirači”.

barcelonajuventusliga prvakalionel messiluis suarezneymar
KOMENTARI

KOMENTARI