Sport Centar

Kovačević: Bosnić je jednoglasno izabran, Penava će se odazvati u reprezentaciju

U hotelu Bosnia održana je press-konferencija na kojoj je predstavljen novoizabrani generalni sekretar Amer Čolan, direktor košarkaške reprezentacije Siniša Kovačević govorio je o izboru Vedrana Bosnića za novog selektora.

Kovačević: Bosnić je jednoglasno izabran, Penava će se odazvati u reprezentaciju

U hotelu Bosnia održana je press-konferencija na kojoj je predstavljen novoizabrani generalni sekretar Amer Čolan, direktor košarkaške reprezentacije Siniša Kovačević govorio je o izboru Vedrana Bosnića za novog selektora.

Čolan je u uvodnom obraćanju istakao da je potrebno kreirati pozitivnu atmosferu u i oko reprezentacije.

“Prije sedam sana sam imenovan za generalnog sekretara. Znamo šta se dešava, složena je situacija u Savezu. Imali smo problema, ali sve sto se dešavalo, uz dolazak Mirze Teletovića, odlučeno je da se povjerenje ukaže meni. Treba da napravimo pozitivnu atmosferu, svi zajedno i da reprezentacija ostvari plasman na veliko takmičenje.”

Novi generalni sekretar govorio je i o prioritetima na početku svog angažmana.

“Najvažniji prioritet je bio da se osiguraju pripreme i odlazak ženske selekcije na utakmicu kvalifikacija za EP na Island, kao i izbor selektora muške reprezentacije. U narednom periodu očekuju nas i dvije utakmice muške reprezentacije i to su neki naši prioriteti sa kojim smo se od početka počeli baviti”

Jedan od ciljeva u narednom periodu je pronalazak generalnog sponzora.

“Svi mi u KSBH razmišljamo o generalnom sponzoru koji bi pokrio troškove, barem klubova u domaćem prvenstvu, a u posljednjih sedam dana radimo na ugovorima sa sponzorima kako bi se pokrile sve slekcije, uključujući i mlađe. Nekoliko velikih sponzora moglo bi zaokružiti taj ciklus i olakšati klubovima učešće u takmičenju. Na tome smo počeli raditi, a naš budžet plan je već u pripremi.”

Priznao je i da očekuje veću podršku državnih institucija…

“Sigurno da će biti potrebno mnogo želje i entuzijazma, kao i komunikacije. Pokušat ćemo napraviti sastanke sa svim nivoima vlasti kako bi osigurali potrebna sredstva. Morat ćemo obaviti razgovore kako bi nas mogli podržati prema svojim mogućnostima.”

Direktor reprezentacije Siniša Kovačević osvrnuo se ne imenovanje Vedrana Bosnića za novog selektora.

“Posljednjih nekoliko dana smo napokon dobili selektora. To je Vedran Bosnić. Imali smo obavezu i da razgovarano s Repešom, ali nismo se dogovorili. Ali on je i dalje na raspolaganju u savjetodavnom ili nekom drugom obliku. Jednoglasno je komisija izabrala Vedrana Bosnića. Smatram da smo napravili pravi izbor“, rekao je Kovačević, dodavši:

“Njegovi prethodni rezultati dopronijeli su da bude izabran i on je dobar mladi trener. Smatramo da je dugoročno rjješenje u nardne dvije i po-tri godine i pokušat ćemo u novembbru i februaru uključiti još neke igrače kako bi vidjeli na koga možemo računati. Svakodnevno sam u kontaku sa selektorom posljednjih dana i o spisku igrača i o tome kako vidi budućnost reprezentacije, te smo saglasni da u naredna dva termina kvalifikacija pokušamo pružiti šansu mlađim igračima. Spisak bi mogao biti obavljen sutra ili prekosutra“, jasan je Kovačević

Omladinske selekcije neće biti zanemarene…

“Imamo reprezentaciju U-18 i U-16, a moj lični cilj je da oformimo i U-14 selekciju:”

Prije nego je imenovan Vedran Bosnić u medijima se spominjalo da je Denis Bajramović glavni kandidat za selektora.

“Bili smo u razgovoru sa svim kandidatima, a to što je neko medija objavio to ne bih komentarisao, jer smo se mi na vrijeme i profesionalno oglasili putem zvaničnog sajta nakon što smo izabrali selektora.”

Kovačević je otkrio da je Ajdin Penava spreman da se odazove selektoru ukoliko dobije poziv za predstojeće utakmice, a od ranije je poznata situacija sa Džananom Musom i Jusufom Nurkićem.

“Nurkiću i Musi klubovi ne dozvoljavaju da se odazovu, pričao sam s njima kao i sa Penavom koji je spreman da se odazove ukoliko dobije poziv”, zaključio je direktor košarkaške reprezentacije BiH.

amer colankosarkaska reprezentacija bihsinisa kovacevic
KOMENTARI

KOMENTARI