Sport Centar

Konaković: Milion KM za obnovu stadiona Asim Ferhatović Hase i Grbavica

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obišli su danas stadion Asim Ferhatović Hase povodom najave o izdvajanju sredstava za rekonstrukciju ovog sportskog objekta.

Konaković: Milion KM za obnovu stadiona Asim Ferhatović Hase i Grbavica

Nakon obilaska stadiona, Konaković je rekao da je potrebno izdvojiti oko milion konvertibilnih maraka da bi stadion ispunio standarde za odigravanje međunarodnih utakmica.

– Vidjeli smo u kojem stanju potreba je stadion. FIFA-ine komisije su uočile nepravilnosti koje se odnose na infrastrukturu stadiona, a radi se o rasvjeti, VIP mjestima, sigurnosnim zonama i terenu koji je u relativno boljem stanju od onog na stadionu Grbavica – rekao je Konaković.

Naglašava da Vlada KS priprema rebalans budžeta za sjednicu u četvrtak, te da će u stadione Asim Ferhatović Hase i Grbavica biti uloženo minimalno po 500.000 KM.

– Načelnik Ajnadžić i njegove službe vrlo dobro znaju šta je sva potrebno da bi ovaj stadion dobio sve potrebne certifikate za igranje utakmica reprezentacije i drugih međunarodnih utakmica visokog nivoa. Nama je bitno da naši klubovi imaju što bolje uslove za rad i da oni koji dolaze u Sarajevo uživaju na našim stadionima. Nažalost, sa Grbavice u posljednjem meču kvalifikacija protiv Belgije takvu sliku nismo poslali – rekao je Konaković.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić ističe da je njegovo ministarstvo odlučno ulagati u infrastrukturu, te da je ponukano onim što su vidjeli u posljednjem meču na Grbavici riješilo učestvovati u projektima rekonstrukcije sarajevskih stadiona.

– Drago mi je što ova vlada ima sluh kada je u pitanju kultura i sport, jer već u narednoj godini panirano je ulaganje od četiri miliona maraka u sportsku infrastrukturu, a to je u sastavu projekta EYOF-a 2019, a isti iznos će biti uložen i u kulturu – izjavio je Kurić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ističe da postoje ozbiljna nastojanja da se na sarajevskim stadionima ispune uslovi FIFA-e i UEFA-e, da su evidentni problemi koje je u tom cilju potrebno ukloniti, te da će Općina u narednom periodu krenuti u izradu međunarodnog javnog poziva za pronalazak partnera i investitora.

– Općinska administracija će intenzivno raditi u dva pravca. Prvi pravac je otklanjanje slabosti na stadionu koje su uočene, a paralelno sam formirao tim koji pravi pretkvalifikacijski tekst međunarodnog javnog poziva, kojim ćemo tražiti strateškog partnera i investitora s elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomsko-privrednom smislu – naglašava Ajnadžić.

Nakon posjete stadionu ”Asim Ferhatović Hase”, delegacija Vlade KS zajedno s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom posjetit će stadion ”Grbavica”.

elmedin konakovicgrbavicakosevomirvad kuricnedzad ajnadzic
KOMENTARI

KOMENTARI

Zizi
Gost

Zeljo samo sadaku prima… valjda oni treba da sami prave svoj stadion. Znaju se kurciti svojim stadionom, a nisu marke ulozili u svoju skalamentariju.

Bristol
Gost

Ne mogu vjerovati koliko si glup.

JBG
Gost

Ni ja ne mogu da vjerujem dokle seze ciganluk zelje i zeljinih navijaca 😉

kerim
Gost

E aferim vala, da se nesto napravi i sa Kosevom, Zeljo je nesto i odradio s tom Tugavicom

Domagoj Pinjuh
Gost

Bravo Konakovicu, jos vodu da sredite i sve 5!

Beobachter
Gost

Bravo?1milion Km je dovoljno da “obnove”Koševo i nešto Grbavicu.Gdje su Ajnadzicu investitori iz Kine ili Arapskih zemalja?Gdje su model projekti od novog stadiona?Sve je ovo smješno ili tuzno šta se radi.Opet nema komfora,opet nema krova,opet ništa od novog stadiona itd..Opet krpe Koševo,opet šuplja da ‘ulazu’ u Infrastrukturu stadiona ili bilo čega.Klasićna predizborna obećanja od Konakovića i kompanije.Grad je bez vode,a on došao na Koševo da se slika.250.000 € košta grijanje terena u Njemačkoj.Eto oni će to za 1mil.Km
da urede oba stadiona.Tako je Mamić u maksimir ulozio 10 miliona € i dalje imaju ruglo od stadiona.Sve bla bla ljudi moji….

Pitari smo bordo krvi
Gost

Ulozi majstore, ko ti brani. U pravu si vecim dijelom, ali hajde da ne budemo destruktivni na svaki pokusaj popravljanja stanja…

Pitari smo bordo krvi
Gost

Cestitke za potez, ovo su dva najveca bh. sportska brenda i trebaju imati podrsku vlasti. Samo naprijed.

Volim Sarajevo!

wpDiscuz