Sport Centar

Komemoracija Sabitu Hadžiću: Najbolji dio života je proveo kad je bio ušuškan u svoju Bosnu

U Burkini Faso se preskače loša vijest. Ako treba, onda se i laže. Boša Tanjević bi radije da vijest o odlasku Sabita Hadžića nije došla do njega, a upravo je proslavljeni stručnjak, tokom komemoracije legendarnom košarkašu Bosne i dugogodišnjem selektoru BiH, referirao na tekst o ovoj neobičnoj praksi u afričkoj državi, o kojoj je svojevremeno pisao Miljenko Jergović, kada se opraštao od Mirze Delibašića.

Komemoracija Sabitu Hadžiću: Najbolji dio života je proveo kad je bio ušuškan u svoju Bosnu
FOTO: Od Sabita Hadžića na komemoraciji se oprostili brojni prijatelji (Foto: Anadolija)

U Burkini Faso se preskače loša vijest. Ako treba, onda se i laže. Boša Tanjević bi radije da vijest o odlasku Sabita Hadžića nije došla do njega, a proslavljeni stručnjak upravo je, tokom komemoracije legendarnom košarkašu Bosne i dugogodišnjem selektoru BiH, referirao na tekst o ovoj neobičnoj praksi u afričkoj državi, o kojoj je svojevremeno pisao Miljenko Jergović, kada se opraštao od Mirze Delibašića.

Komemoracija je upriličena danas u Domu mladih, u Skenderiji, na čijem parketu je popularni Sabe proveo neke od najljepših trenutaka života.

Mirsad Đonlagić je govorio o brojnim uspjesima koje je Hadžić ostvario, silnim medalja i trofejima, naglašavajući ipak njegovu ljudsku crtu.

“Ljudska i sportska veličina, principijelan i dosljedan, odan i predan, a nadasve osoba koja je u drugom vidjela samo dobro, koji je gradio mostove prijateljstva i širio pozitivnu energiju do granica koje je teško i zamisliti”, kazao je dugogodišnji čelnik KSBiH.

 

Posebno emotivan govor održao je upravo Bogdan Tanjević, čovjek od kojeg je Sabe najviše učio. Njegov bivši trener našao se, kako sam ističe, u neprirodnoj ulozi, da ispraća svoje igrače. Uz simboličnu konstataciju o Burkini Faso i lažima, Boša je poručio koliko ga je Hadžićev odlazak pogodio te da bi najprije živio u nekom snu, gdje je ponovo zajedno sa svojim igračima i prijateljima…

Također je kazao kako se Sabe praktično uvijek žrtvovao za druge, potcrtavajući i druge njegove kvalitete

“Tražio sam da se igrači odvoje 20 posto svog ega, a Sabe je davao 70 ili 80 posto… Volio bih da je tu. Volim što vidim sve njegove drugove. Ne uobičavam da nekog zovem rahmetlijom ili pokojnikom. Mi smo samo odvojeni sada, na neko vrijeme… Najbolji dio njegovog života bio je dok je bio ušuškan u našu Bosnu, u naš životni san. Nije ga život mazio, pogotovo u ratu. Otišao je ranije, u najboljim godinama. Nismo se čuli posljednje dvije-tri godine, ali sam znao da je pažen od supruge. Dragi moj Sabe, bit ćeš dio mog života dok ja budem durao”, istakao je vidno potreseni Tanjević.

Rođeni Krvavac u ime saigrača se također prigodnim riječima oprostio od Sabeta.

“Nažalost, i ti si nas napustio iznenada. Sve nas je manje, jedino se mogu nadati da si na nekom boljem mjestu”.

Harun Mahmutović, predsjednik kluba kojem je Hadžić dao najviše, KK Bosna, kazao je ovom prilikom:

“Bosna i Sabe. Ljubav, ljubav, ljubav, milion puta ljubav. Od prvog dana kada je došao u Bosnu, nikad je nije ostavio, od prvog do posljednjeg dana. Kakav je čovjek bio, osjećao je da joj je nešto dužan. Raspitivao se za Bosnu, pomagao ljetos Baši, trenirao djecu. U njima je vidio šampione, nikad nikome nije rekao da nema pojma. Gledao je Bosnu i kad je bila u drugoj ligi, dolazio nedavno i na utakmicu sa Sparsom. Bio je tih, samozatajan, blag, skroman, ali i veliki emotivac. Voljeli smo ga jer je poštovao protivnike, a bojao se da razočara publiku. Rijetko ko je bio kao Sabe, da se toliko sekirao za svaku utakmicu. Za njega nije bilo nebitnih utakmica”, istakao je Mahmutović.

Dženaza Sabitu Hadžiću bit će klanjana danas ispred Centralne džamije u Hrasnici u 15.30 sati.

Preminuo je u subotu u Antaliji, u 61. godini života. Imao je moždani udar u februaru i od tada ljekari u Antaliji držali su ga u induciranoj komi.

S Košarkaškim klubom Bosna iz Sarajeva Hadžić je bio prvak Evrope 1979. godine, dok je titule šampiona SFR Jugoslavije osvajao 1978.,1979. i 1983. Kao reprezentativac bivše SFR Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu. I kao trener bio je državni prvak sa Bosnom, kada je 1999. godine podigao pehar namijenjen šampionu BiH. Kao selektor BiH, Hadžić je četiri puta izborio nastupe na evropskim prvenstvima, 1997. godine, 1999., 2001. i 2011.

Sabe će ostati zapamćen kao jedan od najvećih velikana bh. košarke i sporta uopšte…

 

bogdan tanjevicsabit hadzic
KOMENTARI

KOMENTARI