Sport Centar

Kisić: Uvjeren sam da će naslijeđe EYOF-a živjeti i poslije festivala

Drugi dan Seminara šefova misija na Jahorini, koji se održava uoči Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF 2019), počeo je svečanim otvaranjem i obraćanjima predsjednika koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Jozefa Liba i direktora EYOF-a 2019 Senahida Godinjaka.

Kisić: Uvjeren sam da će naslijeđe EYOF-a živjeti i poslije festivala

Drugi dan Seminara šefova misija na Jahorini, koji se održava uoči Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF 2019), počeo je svečanim otvaranjem i obraćanjima predsjednika koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Jozefa Liba i direktora EYOF-a 2019 Senahida Godinjaka.

Upriličena je i konferencija za medije kojoj su prisustvovali Senahid Godinjak, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić, pomoćnik ministra Porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Dragan Jaćimović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Mirela Mandal i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Godinjak je istakao značaj seminara za Organizacioni komitet EYOF 2019.

– Predstavnici 46 zemalja učesnica treba da čuju i prihvate koncept koji smo pripremili, na način da imaju potpuno jasnu sliku o komplikaciji za učešće njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, do boravka i smještaja u hotelu i svih onih aktivnosti o ceremoniji otvaranja i zatvaranja – rekao je Godinjak.

Direktor EYOF-a podsjetio je prisutne da je jučer završen još jedan bitan sastanak, seminar tehničkih delegata. Šefovi misija su u protekla dva dana imali priliku da obiđu sva borilišta, da sa menadžerima borilišta i šefovima takmičenja prođu kompletan plan održavanja svih sportskih disciplina na konkretnim borilištima.

– Ono što mene čini ponosnim jeste da svih osam sportova i svih osam tehničkih delegata su sinoć, na zvaničnom sastanku sa predstavnicima Koordinacijske komisije Organizacionog komiteta i tehničkih delegata, iskazali zadovoljstvo i iznenađenje da smo u ovom kratkom roku, od njihovih posljednjih inspekcija, omogućili to da ni na jednom borilištu ne postoji ni jedan veliki izazov – rekao je Godinjak.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić naglašava da je Olimpijski komitet BiH sukrivac za dobijanje organizacije 14. Zimskog omladinskog olimpijskog festivala.

– Koincidencija je da je to četrnaesti EYOF, a 1984. godine održana je četrnaesta olimpijada u Bosni i Hercegovini. Na ovom EYOF-u, poslije 35 godina, učestvovaće mnogo više takmičara i mnogo više stručnog osoblja nego što je to bilo na olimpijadi 1984.godine, doduše sa manje sportskih disciplina – rekao je Kisić.

Olimpijski komitet je od svoje prve kandidature, 2009. godine, do danas snažno podržavao gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo.

– Uvjeren sam da će nasljeđe, koje će ostati poslije EYOF, da nastavi živjeti i značiti kao olimpijski duh i olimpijske vrijednosti i da će neke nove generacije ponovno oživjeti ideju za neki još veći sportski događaj u Bosni i Hercegovini. Neka to ostane kao naslijeđe i razmišljanje za budućnost – dodao je Kisić.

Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra Porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, zadovoljan je što će gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo biti gradovi sporta za manje od tri mjeseca.

– Zadovoljni smo radovima, a ono što mene posebno raduje jeste da su na Dvorištima stvoreni uslovi da budu svjetski sportski centar. A nadam se da će gradovi domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo pokazati tu svoju gostoljubivost. I da imamo razlog da EYOF bude zalog za nešto veće, kao što je možda neka zimska olimpijada – izjavio je Jaćimović.

Ministarstvo civilnih poslova je prva državna institucija koja je prepoznala važnost ovog projekta.

– Još 2015. godine smo u Vijeću ministara, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, obezbijedili finansijska sredstva u iznosu od 1.900.000 KM. Ponosni smo na to da smo od početka bili koordinatori i vodili smo priču u smislu da smo okupljali sve nivoe administrativnog organizovanja da se zatvori ta finansijska konstrukcija – istaknula je pomoćnica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Mirela Mandal.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da će uraditi sve da ovo bude najbolje organizovan EYOF do sada.

– Želimo da probudimo olimpijski duh i da osvježimo sjećanja na olimpijadu održanu 1984. godine. Druga ključna poruka jeste da mladost i sport ruše sve barijere, a Sarajevo će da učini sve da se jedan ovakav događaj nastavi organizovati i u budućnosti – rekao je Skaka.

eyof 2019sinisa kisic
KOMENTARI

KOMENTARI