Sport Centar

Kisić: Mislim da se nećemo vratiti bez medalja u Bosnu i Hercegovinu

Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH predvodi bh. delegaciju na Mediteranskim igrama u Tarragoni.

Kisić: Mislim da se nećemo vratiti bez medalja u Bosnu i Hercegovinu

Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH predvodi bh. delegaciju na Mediteranskim igrama u Tarragoni.

“Boraveći u Mediteranskom selu sa našim članovima, upoznajemo se sa uslovima koji vladaju u Mediteranskom selu, smještaju, ishrani, komunikaciji, transportu, uslovima za trening, borilištima. Prisustvovali smo i veličanstvenoj ceremoniji svečanog otvorenja kakva i priliči velikim takmičenjima uključujući i Mediteranske igre i imali smo šta da vidimo. Mislim da se domaćin jako potrudio da nam pokaže i prikaže dobar dio njihove tradicije, pjesme i igara i da je to sve na kraju začinjeno velikim vatrometom i veseljem u gradu Taragoni. Učestvovala je i naša delegacija i lijepo ih je bilo vidjeti pod bosanskohercegovačkom zastavom u jednoobraznim odijelima i mislim da su izgledali vrlo lijepo u defileu tako da očekujemo i da na borilištima daju sve od sebe i postignu što bolje rezultate. Takmičenja su već počela. Mislim da ćemo imati dobre rezultate, dobre vijesti za bosanskohercegovačku sportsku javnost i mislim da se nećemo vratiti bez medalja u Bosnu i Hercegovinu.”

Sa Mediteranskih igara, gotovo redovno, naši sportisti donose medalje, ali Kisić istče da je najvažnije da pruže maksimum.

“Bilo je teško zatvoriti finansijsku konstrukciju i obezbijediti sredstva da u Taragonu dođe ovako brojan tim koji je dobio priliku da sudjeluje na Mediteranskim igrama i bori se za medalje. Za naš nacionalni komitet i finansijski i organizaciono najzahtjevnije takmičenje su upravo Mediteranske igre. Nema nekih velikih i strogih kriterija za pojedine sportske grane tako da je učešće masovno što podrazumijeva i da naša komisija za vrhunski sport, generalni sekretar i kompletno osoblje vodi računa o komunikaciji sa sportskim savezima, nekoliko mjeseci mora vrlo intenzivno raditi da bi se, ne neki način, suzio krug kandidata-sportista i njihovih ternera koji mogu postići rezultate. To je onaj dio koji se odnosi na Olimpijski komitet i Olimpijski komitet u tom kontekstu finansira sve aktivnosti za pripreme, odlazak, boravak, opremu za tih 40-50 sportista koje naša Komisija i naš Izvršni odbor potvrđuje na sjednici mi finansiramo kompletne aktivnosti. Ovdje smo imali veliku podršku i sportskih saveza koji su pronašli dodatna sredstva kako bi poslali svoje sportiste od kojih očekuju na ovom i narednim takmičenjima dobre sportke rezultate i to su oni sportisti koji su u usponu i razvoju. Sa druge strane, bilo je vrlo kompleksno obezbijediti sportsku opremu za naše sportiste i trenere za sve aktivnosti i to je jedna velika aktivnost i mi smo dobili dva domaća proizvođaća, to su kompanija Halski iz Travnika i kompanija GBT iz Banja Luke. Na neki način promovišemo i domaći brend sportske opreme i to je dobro tako da se zahvaljujemo tim kompanijama. Da sumiram, zatvaranje finasijske konstrukcije je bilo vrlo zahtjevno, tu su i svi sportisti koji uživaju sportske stpendije kao vid podrše za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju i to je dobro jer od njih najviše očekujemo, od atletičara, plivača i tako dalje”, izjavio je Kisić.

mediteranske igre taragonasinisa kisic
KOMENTARI

KOMENTARI