Sport Centar

Kenan Dizdarević preko Reala do Japana: Ovdje se čovjek zaista osjeća trenerom

Kenan Dizdarević, mladi bosanskohercegovački stručnjak, nakon rada u Real Madrid Fondaciji i završenog UEFA A programa, dobio je trenerski angažman u Japanu.

Kenan Dizdarević preko Reala do Japana: Ovdje se čovjek zaista osjeća trenerom

Početkom 2017. godine dobio je priliku raditi za Real Madrid Fondaciju u Njemačkoj i Švicarskoj, gdje je na početku bio angažovan kao trener, a nakon nekoliko kampova je unaprijeđen u voditelja kampova, gdje je bio zadužen za cjelokupnu organizaciju.

“Tu sam ujedno bio i glavni trener zajedno sa ostalim kolegama iz Španije i Njemačke. Inače na tim kampovima učestvuju djeca od 6-14 godina, i ti kampovi se održavaju u osam zemalja širom Evrope”, rekao je Dizdarević na početku razgovora za SCsport.ba, te je dodao:

“Na tim kampovima biramo najbolje dječake, koji dobiju priliku da zajedno sa jednim roditeljem doputuju na tzv. “Tryout” u Berlin ili Minhen i tu provode sa nama produženi vikend gdje imaju priliku da se kvalifikuju za putovanje u Madrid. Na tim “Tryout-ima” svi voditelji kampova biraju 25 dječaka koji imaju priliku ici sa nama u Madrid na četiri dana i tamo dobijaju priliku da treniraju u akademiji Real Madrida “La Fabrica” sa dječacima svog uzrasta”.

Dizdarević je u septembru ove godine pri Centru za edukaciju trenera NS/FS BiH uspješno završio UEFA A program, a ubrzo nakon toga došla je ponuda iz Japana.

“Dobio sam ponudu agencije Reccoss da potpišem dugogodišnji ugovor sa njima. Vlasnik te agencije je Yuki Stalph, inče bivši profesionalni igrač koji je inače pola Nijemac, pola Japanac. On zajedno sa svojim bratom Kodajom Stalphom već nekoliko godina radi na raznim projektima poboljšanja omladinskog fudbala u Japanu”, kazao je mladi bh. stručnjak, dodavši:

“S obzirom na to da je omladinski fudbal u Japanu dosta sličan američkom i lige se igraju na školskom tj. univerzitetskom nivou. Dok profesionalni klubovi imaju svoje takmičarske selekcije tek od U15. Ja sam dobio ponudu da radim za njihovu agenciju na tri projekta. Jedan projekat je da ću od januara 2018. godine biti glavni trener na DSTY (Deutsche Schule Tokyo Yokohama) internacionalna njemačka škola Tokijo Yokohama”.

U toj školi Dizdarević će voditi U18 selekciju i biti ujedno i šef ostalih selekcija, tačnije U15, U12, U10 i U8 selekcije.

“Drugi projekat na kojem ću raditi je JGFA (Japan Germany Football Academy). Japansko-njemačka fudbalska akademija je akademija pod pokroviteljstvom njemackoj bundesligaša SV Werder Bremena. Ta kooperacija se ogleda u tome da mi u Japanu selektujemo mlade igrače i dovodimo ih u naŠu akademiju i radimo sa tim igračima”, objašnjava Dizdarević, te dodaje:

“Dva puta godišnje sportski direktor Werdera dolazi u posjetu Akademiji, a jednom godišnje dječaci odlaze na sedmodnevni boravak u Bremen gdje imaju priliku trenirati sa dječacima svog uzrasta iz Werderove akademije. Werder Beremen zadržava pravo na te dječake ukoliko jedan od njih pokaže zavidan kvalitet”.

Mladi bh. stručnjak objasnio je i treći projekat na kojem će raditi u Japanu.

“Treći projekat je Reccoss United, to je selekcija dječaka uzrasta U13, gdje agencija Reccoss vrši skauting najboljih igrača Kanagawa Perfekture i poziva najtalentovanije igrače u taj tim. Sa tom selekcijom učestvujemo na najvećim japanskim turnirima, kao što je Nissan Cup, najmasovniji turnir u Japanu. Također iduće godine u martu ćemo sa ovom selekcijom učestvovati na najmasovnijem turniru u Evropi na tzv. MIC kupu koji se održava u Barseloni, na kojem je nekada učestvovao i Lionel Messi. Tu ću selekciju voditi ja zajedno sa Yukijem Stalphom”, rekao je Dizdarević.

Dizdarević je zadovoljan angažmanom u Japanu, a dolazak i pripremu su mu mnogo olakšali selektor reprezentacije Japana Vahid Halilhodžić i trener golmana Enver Lugušić.

“Jako sam sretan i zadovoljan što sam dobio priliku da radim u jednoj takvoj zemlji kao što je Japan. Azija me uvijek privlačila i sretan sam zbog te prilike koja će mi mnogo značiti u daljem trenerskom radu. Dolazak i pripremu u Japan uveliko su mi olakšali naši treneri Enver Lugušić Luga, koji mi je od starta bio velika podrška i koji mi je mnogo pomogao oko angažmana u Japanu, kao i Vahid Halilhodžić. Njih dvojica su mnogo cijenjeni u Japanu i veliko je kada te takva dva trenera preporuče i stoje ti na raspolaganju”, rekao je Dizdarević za SCsport.ba, dodavši:

“To mnogo cijene i u agenciji sa kojom sam potpisao ugovor. Kada god imam vremena družim se sa Lugom i Vahom, koji mi uvijek stoje na raspolaganju i daju mi zlata vrijedne savjete. Mnogo im hvala na toj podršci i jako je lijepo vidjeti da u jednoj tako velikoj i naprednoj zemlji kao što je Japan, treneri iz Bosne i Hercegovine imaju tako jaku reputaciju i ugled. I nadam se da ću nastaviti tu dobru tradiciju i na taj način otvoriti vrata nekom drugom treneru sa naših prostora da dobije priliku da radi u Japanu, jer je ovdje zaista ljepota raditi i ovdje se čovjek osjeća trenerom”.

Tridesejdnogodišnji Dizdarević je trenirao u Školi fudbala Bubamara, a igrao je i seniorski fudbal u Njemačkoj, tačnije u Verbandsligi za Freiburger FC i SV Weil am Rhein. Nakon pet operacija križnih ligamenata posvetio se trenerskom poslu, a vrijedi istaći i da je diplomirao na Fakultetu sporta u Sarajevu.

japankenan dizdarevicreccoss
KOMENTARI

KOMENTARI

Carolinafc
Gost

Samo naprijed, nek te sreca i uspijeh prati gdje god radis.

wpDiscuz