Sport Centar

Kapiten Francuske se vratio iz NBA: Igrati će protiv Duletovih Zmajeva u kvalifikacijama za SP

Kapiten francuske košarkaške reprezentacije napustio je NBA i vratio se u domovinu, a selektor Vincent Collet je poručio kako na njega računa već u novembarskim mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Kapiten Francuske se vratio iz NBA: Igrati će protiv Duletovih Zmajeva u kvalifikacijama za SP

Riječ je o legendarnom Borisu Diawu, koji se nakon 14 godina u najboljoj svjetskoj ligi vratio u francusko prvenstvo.

Nakon što je nosio dres Atlante, Phoenixa, Charlottea, San Antonija i Utaha, iskusni krilni centar (35 godina) potpisao je prije nekoliko dana za ekipu Levalloisa iz Pariza.

Selektor Vincent Collet s oduševljenjem je dočekao tu vijest te naglasio kako računa na aktuelnog kapitena reprezentacije u kvalifikacijama za SP, u kojima će Trikolori dijeliti grupu E sa BiH, Rusijom i Belgijom.

“Za domaću Pro A ligu to je sjajna vijest. On je simbol, harizmatičan igrač, a svi gledaoci u Francuskoj će imati priliku da ga gledaju uživo.  Ovo je vrlo dobra vijest i za francuski nacionalni tim. On je jedan od naših najboljih igrača. Vrlo je dobro za nas da se Boris vratio i da može igrati sa nama već u novembru”, kazao je Collet i tako praktično najavio da će Diaw, ukoliko ga povrede zaobiđu, igrati protiv BiH, u susretu 2. kola kvalifikacija 27. novembra.

Podsjećamo, zbog preklapanja termina, NBA košarkaši neće moći nastupiti za evropske reprezentacije u većini utakmica u kvalifikacijama (tek u proljeće će to biti moguće). Upitan je i nastup onih koji igraju Euroligu, ali neki klubovi su već najavili kako će ipak pustiti košarkaše da nastupe za nacionalne timove, stoga je i Francuski košarkaški savez najavio da će zvati De Coloa, Diota i još neke zvijezde koje nastupaju u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

boris diawkosarkaska reprezentacija bihlevalloisvincent collet
KOMENTARI

KOMENTARI