Sport Centar

Kako ući u drugu ABA ligu: O učešću bh. klubova odlučivati će i KSBiH

Druga ABA liga bi trebalo da se pokrene kako bismo proširili postojeće takmičenje i pokušali nešto kvalitetnije djelovati na košarku u regiji. Svi klubovi osnivači su to izglasali i kao i mi smatraju da je to odlična ideja, inicijativa i želja. Imamo njihovu punu podršku.

Kako ući u drugu ABA ligu: O učešću bh. klubova odlučivati će i KSBiH

Rekao je ovo za “Nezavisne novine” Krešimir Novosel, direktor košarkaške ABA lige, na temu formiranja drugog ranga takmičenja na Jadranu, što je nakon nedavno održane sjednice Skupštine lige jedna od glavnih tema u regionu. Kao mogućnost formata novog takmičenja u košarkaškim krugovima pominjala se i liga po uzoru na Prvu B ligu bivše Jugoslavije i njen sistem od dvije grupe na Istoku i Zapadu. Novosel odbacuje takvu mogućnost.

“Nemamo takvu ideju, planiramo da igra 12 klubova po sistemu svako sa svakim na domaćem terenu i u gostima. Vjerovatno se ne bi igrao plejof ili fajnal for, iako ćemo još vidjeti o tome, već bismo nakon 22 kola imali prvaka koji bi išao u prvu ABA ligu naredne sezone. Plan je da učestvuju klubovi iz šest zemalja regiona koje bi imale svaka po dva predstavnika”, kazao je Novosel.

Mnogo polemike izaziva i priča o klubovima iz Hrvatske i Slovenije koji su ove sezone paralelno igrali dva takmičenja, što može da izazove veliko opterećenje za ekipu, kao i povrede igrača.

“Mislim da u današnje vrijeme dvije utakmice tjedno nisu problem jer toliko igraju mnogi klubovi širom Evrope, a kad imamo tri onda je to već mnogo teže. Sa dvije bismo mogli uskladiti kalendari i sve se dogovoriti”, zaključio je Novosel.

Što se tiče bh. klubova, on ističe da bi trebalo obaviti razgovor sa Savezom. Naglašava kako bi uticaj na odluku o učešću u drugoj ABA ligi imali i rezultati u prvenstvu i tradicija i uspjesi klubova kroz historiju.

aba ligakresimir novosel
KOMENTARI

KOMENTARI