Sport Centar

Kakav Atletico će istrčati na Grbavicu: Bez najboljeg, Brazilac na golu, reprezentativci u vezi

Juniori Fudbalskog kluba Željezničar danas će ispisati nove stranice historije bh. nogometa.

Kakav Atletico će istrčati na Grbavicu: Bez najboljeg, Brazilac na golu, reprezentativci u vezi

Juniori Fudbalskog kluba Željezničar danas (16 sati, Grbavica) ispisat će nove stranice historije bh. nogometa. Kako god da završi njihova utakmica protiv vršnjaka iz madridskog Atletica, ostat će zabilježeno da su prvi bosanskohercegovački tim koji je u Omladinskoj Ligi prvaka dospio među 24 najbolje ekipe.

Da smo jasni, Španci su favoriti, i to treba podebljati flomasterom. Ali, nogomet je čudo, sport u kojem ne pobjeđuju oni koji su na papiru najbolji. Klasu treba potvrditi i na terenu, rezultatom.

Naravno, neosporno je da juniorska ekipa Atletica ima kvalitet. Pokušat ćemo, stoga, u kratkim crtama, predočiti o kakvom sastavu se radi.

Jedna od zvijezdi, možda i najbolji igrač, jeste mladić pod imenom Ruben Fernandez Serrano, poznatiji kao Ferni. No, brzonogi lijevokrilni ofanzivac koji je zabilježio i nastup za U-19 selekciju Španije, srećom, neće nastupiti na Grbavici. Zbog rupture ligamenata pauzirat će najmanje do aprila. Njega će vjerovatno zamijeniti Afrikanac sa španskim pasošem, Salomon Obama.

Na golu je Brazilac. Alex Dos Santos je bio kadetski reprezentativac svoje domovine, a nedavno je uzeo špansko državljanstvo i vjerovatno će u budućnosti stajati na golu Furije.

Aitor Punal ključni je čovjek u odbrani, pouzdani defanzivac koji dobru podršku ima u Carlosu Isaacu.

Sredina terena je vjerovatno najjači segment Atletica. Španski reprezentativac Toni Moya je najopasniji, pogotovo kad se ubacuje iz drugog plana. Na njega je oko bacio i Diego Simeone, koji ga je počeo uključivati u rad prvog tima Atletica.

Važnu rolu u sredini ima i zadnji vezni Oscar Castro, vrlo nezgodan destruktivac koji je također nastupao za kadetski tim Furije.

Obično igraju s dvojicom u špicu, a to su Giovanni Navarro i Aberto Salido. Obojica su postigla po tri gola u dosadašnjem toku Omladinske Lige prvaka.

Ekipu Atletica čini još nekoliko stranaca poput poljskog reprezentativca Hyjeka i argentinskog veziste Juana Cruza, ali njihove role nisu tako značajne kao što je slučaj sa gore pomenutim talentima španskog giganta.

Sigurno je da Željezničar ima težak zadatak. Ali, valjda su se dosad svi uvjerili, barem kada su nade Plavih u pitanju – čuda su moguća.

atletico madridfkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI