Sport Centar

Kadetska rukometna reprezentacija BiH okuplja se u Visokom pred nastup na EP B divizije

Kadetska rukometna reprezentacija BiH okuplja se u Visokom pred nastup na EP B divizije

To su: golmani: Ante Grbavac (Izviđač), Amar Hasić (Trimo, Slo), lijeva krila: Rajko Maričić (Sloga), Adin Karanović (Krivaja), lijevi bek: Zlatko Kreso (Vogošća), srednji bekovi: Mislav Grgić (Izviđač), Kemo Hamzić (Konjuh), Filip Zelić (Trnje, Hrvatska), desni bekovi: Bojan Tulendić (Sloga), Adnan Sivić (Ivanić, Hrv), desna krilo: Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slo), Stjepan Jozinović (Žepče), pivoti: David Primorac (Izviđač) i Hairs Buljina (Bosna C.).

Na EP-u B divizije igraće osam selekcija. U grupi A su Gruzija, BiH, Rumunija i Latvija, a u grupi B su Bjelorusija, Crna Gora, Belgija i Velika Britanija. Po dvije najbolje selekcije iz grupa izboriće plasman u polufinale.

Inače, manjak novca i dalje režira program rada naših selekcija. Selektor Grbavac kazao je da se do prije sedam dana nije moglo jasno govoriti o tome da će naši rukometaši učestvovati na turniru u Gruziji.

Zahvaljujući intervenciji EHF-a, ipak, osigurano je učešće na EP-u B divizije. Dobijena je tako šansa da se pokaže trenutna vrijednost našeg tima, ali pri tome ne treba ispustiti iz vida činjenicu da problem finansiranja ostaje otvoreno pitanje.

” Okupljanje je zakazano u poslijepodnevnim satima u Visokom, gdje uvijek imamo dobre uslove. Očekujem dolazak igrača do 17 sati. U Tbilisi krećemo avionom u subotu, rano ujutro”, rekao je Grbavac i nastavio:

“Pobjednik turnira će osigurati učešće na EP-u A divizije. Bila bi sjajna vijest da to ostvarimo. Ovdje se radi o direktnom plasmanu. Inače, bili smo limitirani u vezi s okupljanjima reprezentacije, brojem dana provedenih u pripremama, ali i brojem igrača. Nabolje bi bilo da sam imao mogućnost bar desetak dana provesti zajedno sa 30-ak igrača negdje na pripremama, pa onda selektirati tim. No, Savez nije bio u mogućnosti. Šta je, tu je. EHF nam je ustupio pravo i platio troškove za učešće.”

“Što se tiče konkurenata na EP-u, ne poznajemo puno rivale. Izvjesno je da je Latvija stalno prisutna u kvalifikacionim ciklusima. Ne treba je potcijeniti. Kao, uostalom, ni Gruziju, s kojom ćemo odigrati našu prvu utakmicu na ovom takmičenju. Nećemo se prepasti Gruzijaca. Tačno je da je nezahvalno igrati sa domaćinom turnira, ali mislim da možemo pobijediti. Što se tiče Rumunije, odnosno rukometaša te zemlje, tamo je rukomet tradicionalni sport i iako ih zadnjih godina nema nigdje kada je riječ o velikim uspjesima, rumunsku selekciju ne treba nikad zanemarivati.”

BiH će igrati sa Gruzijom 15. avgusta (18 sati), dan kasnije sa Latvijom (14), a 18. sa Rumunijom. Polufinalni mečevi su 20, a utakmice za plasman 21. avgusta.

aba ligamilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI