Sport Centar

Između bolne prošlosti, lijepe sadašnjosti i blistave budućnosti: CR7 – evropsko oružje Juventusa

Juventus je učinio naizgled nezamislivo u italijanskom fudbalu i doveo je najboljeg svjetskog igrača. Cristiano Ronaldo u dresu Stare dame je priča koja mijenja sve scenarije, fudbalsku ravnotežu, percepciju Serije A i kompletan crno-bijeli svijet Juventusa.

Između bolne prošlosti, lijepe sadašnjosti i blistave budućnosti: CR7 – evropsko oružje Juventusa

Juventus je učinio naizgled nezamislivo u italijanskom fudbalu i doveo je najboljeg svjetskog igrača. Cristiano Ronaldo u dresu Stare dame je priča koja mijenja sve scenarije, fudbalsku ravnotežu, percepciju Serije A i kompletan crno-bijeli svijet Juventusa.

A počela je veoma davno, prije 15 godina. Kao dječak, Portugalac je imao velike simpatije prema torinskom gigantu, a sa 18 godina ukazala mu se prilika da obuče crno-bijeli dres. Tadašnji sportski direktor Juventusa Luciano Moggi dogovorio je dolazak talentovanog igrača iz Sportinga, ali sve je “bačeno u vodu” zbog Marcela Salasa koji je odbio da kao dio transfera pređe u lisabonski klub i Ronaldo je sezonu poslije završio u Manchester Unitedu.

Ipak, 15 godina nakon toga Cristiano je u Juventusu. Ovacije koje je dobio 3. aprila na Juventusovom stadionu od domaćih navijača, kada je u dresu Reala postigao jedan od najspektakularnijih golova ikada u Ligi prvaka, bile su jasan poziv i sugestija zvanično najboljem fudbaleru svijeta da dođe u Torino. Divljenje navijača Juventusa, za njih u tom momentu bolno, ali i iskreno, pokazalo je istinsku veličinu torinskog kluba i sportsku kulturu pristalica Stare dame, a Ronaldov nadahnuti izraz lica i gest zahvalnosti dovoljno je govorio kako se osjećao te večeri. Ako se u proteklim danima Portugalac u nekom trenutku dvoumio o prelasku u Juve, dovoljno je samo bilo da se sjeti tog epskog momenta.

I onda je san postao realnost. Cristiano Ronaldo je u gotovo senzacionalnom transferu postao veličanstveni simbol Juventusa, između bolne prošlosti, vrlo lijepe sadašnjosti i još blistavije budućnosti najtrofejnijeg italijanskog kluba, koji je prije samo 12 godina igrao u Seriji B, a koji je ovim transferom potvrdio da se vratio tamo gdje mu je po historiji i tradiciji uvijek mjesto – među najveće i najmoćnije klubove svijeta.

Velike zasluge za transfer idu i briljantnoj Upravi Juventusa, koja je predanim i sistematskim radom klub koji je preživio pakao druge lige vratila među fudbalsku elitu. Andrea Agnelli, Giuseppe Marotta, Pavel Nedved i Fabio Paratici zaslužuju veliko poštovanje za ideju, hrabrost i odlučnost da realizuju ono što je prije nekoliko sedmica izgledalo nemoguće. Najveći transfer u historji italijanskog fudbala pažljivo je isplaniran, u to budite sigurni, jer dolazak peterostrukog osvajača Zlatne lopte i najpopularnijeg sportiste današnjice nije jednostavna kupovina.

Rezultat slika za cristiano ronaldo juventus

Juventus je morao napraviti poslovni plan da bi osigurao održivost operacije, ušavši među uski krug klubova koji mogu priuštiti takvog igrača, a Staroj dami će se višestruko vratiti povezanost sa CR7 brendom. Ronaldo sigurno pred sobom ima barem još dvije sezone vrhunskog fudbala, a o marketinškim benefitima ne treba ni trošiti previše riječi, jer njegov dolazak na Čizmu neće samo koristiti Juventusu, nego bi trebao dodatno popularizovati italijanski fudbal na globalnom niovu i početi mu vraćati sjaj koji bilijedi u protekloj deceniji.

Za razliku od nekih drugih moćnih klubova i umpumpavanja arapskog ili ruskog kapitala, Juventus je napravio svojevrsno čudo vlastitim radom i pažljivim planiranjem, po čemu je jedinstven među evropskim “teškašima”. Sve je krenulo otvorenjem novog stadiona 2011. godine, a značajan je bio i projekat izgradnje J-Village na više od četiri hiljade kvadratnih metara u kojem je nedavno otvoren i novi, savremeni trening centar. U sklopu tog kompleksa nalazi se i fudbalska akademija, hotel, klupska prodavnica, medicinski centar, škola i medija centar, što će torinskom gigantu osigurati kontinuirani napredak i povećanje profita u skladu sa sjajnim sportskim rezultatima koje bilježe minulih godina.

Agnellijev projekat počeo je prije osam godina, sa Marottom i Paraticijem i sa odbijenicom koju je uputio Antonio Di Natale kada nije želio da pređe iz Udinesea u Juventus, sedmim mjestom i sa Luigijem Delnerijem na klupi, a nastavio se sa sedam uzastopnih titula, četiri duple krune i dva finala Lige prvaka. Dokumentovana je Agnellijeva izjava 2013. godine kada je odvažno poručio navijačima Juventusa da se strpe i da će Juve za pet godina moći dovoditi igrače kalbira Ronalda, a dolaskom Portugalca, predsjednik Stare dame napravio je još jedan veliki korak za klub, koji će nastaviti da funcikionše na nevjerovatnom entuzijazmu koji mu je donio fenomenalne rezultate u proteklih sedam sezona.

Cilj je jasan i ukazuje na san svih navijača. Cristiano Ronaldo je evropsko oružje Juventusa, koji po svaku cijenu želi osvojiti Ligu prvaka, a i veliki izazov samom igraču da se i sa trećim klubom u karijeri okruni titulom evropskog šampiona, što bi dodatno učvrstilo njegov status jednog od najvećih ikada. Ronaldo, svojim radnim navikama i pobjedničkim mentalitetom savršeno se uklapa u filozofiju Juventusa, u kojem se samo računaju pobjede i marljiv rad.

Predstavljanje u Torinu koje je najavljeno za ponedjeljak trebalo bi biti u holivudskom stilu. Biće to planetarni događaj koji je lansirati Juventus i Torino u centar svjetskih zbivanja. Prije četiri godine Juve je doveo na posudbu Alvara Moratu sa opcijom reotkupa koju je Real kasnije iskoristio, već danas je Kraljevima uzeo najboljeg svjetskog igrača, a zamislite šta će moći tek za četiri godine…

cristiano ronaldojuventus
KOMENTARI

KOMENTARI