Sport Centar

Internacionalna mreža za antidiskriminaciju osudila fašističko divljanje navijača Širokog Brijega

Internacionalna mreža za antidiskriminaciju u fudbalu (Fare Network) je osudila ponašanje navijača Širokog Brijega na utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine, te fašističko divljanje navijača.

Internacionalna mreža za antidiskriminaciju osudila fašističko divljanje navijača Širokog Brijega

Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu između NK Široki Brijeg i FK Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

Svako malo vremena imamo priliku svjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs. Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacijeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama.” Izjavio je izvršni direktor Fare Networka, Piara Powar.

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

fare networkfifafksarajevokup bihnksirokibrijeg
KOMENTARI

KOMENTARI