Sport Centar

Igrao hokej u Bosni, radio u NHL ligi: Brian Joket novi selektor Ledenih zmajeva

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora koji će „Ledene zmajeve“ predvoditi na predstojećim borbama za Svjetsko prvenstvo. Hokejaški savez BiH objavio je da je na čelo naše reprezentacije došao Kanađanin Brian Joket. 

Igrao hokej u Bosni, radio u NHL ligi: Brian Joket novi selektor Ledenih zmajeva

Riječ je o vrsnom hokejaškom ekspertu s višedecenijskim iskustvom koji je svojevremno, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nosio dres Hokejaškog kluba Bosna iz Sarajeva. Nakon angažmana u Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te karijere u NHL-u, Joket se vraća u prijestolnicu Bosne i Hercegovine kako bi preuzeo naš nacionalni tim.

“Hokejaški savez Bosne i Hercegovine mi je ponudio mogućnost da se pridružim projektu i zbog toga sam odlučio opet doći u vašu zemlju. Posljednji put sam kao profesionalni sportaš boravio u Sarajevu 1986. godine. Vraćao sam se u grad dva puta: za Božić 1990. i 2010. kada je HK Bosna slavila 30 godina postojanja. Iako se grad promijenio, sve ove godine moji se prijatelji nisu promijenili”, rekao je Joket.

Kanađanin se prisjetio vremena provedenog u našoj zemlji, dok je nosio dres HK Bosna.

“Bilo je to lijepo vrijeme, u godinama koje su uslijedile nakon  Oimpijskih igara u Sarajevu. Bilo je posebno, dvorana je stalno bila puna publike i taj entuzijazam se prenio i na našu prvu sezonu u Prvoj ligi. Za mene je to bilo jako uzbudljivo, bio sam mlad i gladan uspjeha. Želio sam se dokazati i nadam se da sam uspio”, prisjetio se Joket.

Bosna mu je bila odskočna daska, a nakon sezone provedene u Sarajevu otišao je u Njemačku i Englesku, a nakon toga dugo radio u NHL-u i to u poslovnom sektoru Ottawa Senatorsa.

“U Sarajevu sam imao jako dobrog trenera, Jaroslava Jandaureka koji je ovdje imao veliki utjecaj. Naučio sam kako se fokusirati i koliko je važno da dam 120 posto svojih mogućnosti svaki put kada sam na ledu. Ovdje sam igrao samo jednu godinu, a imao sam sreće da budem najbolji strijelac lige. Mislim da taj rekord stoji i danas”, dodao je Joket.

Oni koji se sjećaju tih zlatnih dana sarajevskog hokeja, sigurno pamte utakmicu protiv ljubljanske Olimpije, kada je Bosna pobijedila 3:2, i to golom u posljednjoj minuti.

“Nikada neću zaboraviti tu utakmicu. To je ovdje značilo kao osvajanje Stanley Cupa. Dvorana je bila puna i savršeno se sjećam akcije. Dobio sam pak, protivnici su me jurili, spustio sam se na koljeno i imao sreće da pak završi iznad golmanovih ramena. Ostalo je manje od minutu do kraja i dvorana je eksplodirala. Bio je to jedan od najljepših trenutaka te godine. Volio bih opet vidjeti taj pogodak”, dodao je Joket.

Ističe da je važno da Hokejaški savez BiH ima plan i priliku da se opet takmiči u Trećoj diviziji.

“To je velika stvar i javnost to mora podržati. Igrači moraju biti ponosni što nose dres reprezentacije svoje zemlje. Nadam se da ćemo imati uspješnu kampanju”, zaključio je Joket.

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će domaćin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Treće divizije od 24. do 28. februara 2018. godine.

brian jokethokejaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI