Sport Centar

Idemo ludo, idemo jako!

Kada su 1. juna 2014. godine uploadovali svoj video uradak na You Tube, Velahavle ekipa ni slutili nisu da su napravili najveći navijački hit Bosne i Hercegovine koji će obilježiti nastup naše fudbalske reprezentacije na FIFA Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Idemo ludo, idemo jako!
FOTO: Bend Velahavle tvorac je hita "Idemo ludo, idemo jako!" - neoficijelne himne reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

Igrala se 68. minuta kada je Vedad Ibišević postigao gol u utakmici protiv Litvanije, kojim će naša selekcija predvođena selektorom Safetom Sušićem rezervisati karte za Brazil.

Od tog gola u našoj zemlji ništa nije bilo isto, a ne možemo znati da li je baš u tom momentu, kako je Samir Hodović kazao u kasnijem razgovoru za Klix.ba, “vođen dobrilom i ljubavi prema domovini i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, spontano nastala pjesma koja veliča historijski uspjeh naše reprezentacije.”

No, ovo je kratka priča van terena, koja je prema jasnim uputama urednika našeg portala morala imati neku poveznicu sa sportom, ali nije sportska vijest.

Bend Velahavle nastao je u sarajevskom naselju Ciglane, ratnih godina tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva. Članovi originalne postave benda pohađali su Osnovnu školu “Hasan Kikić”, a u nedostatku instrumenata sviralo se na svemu što je bilo dostupno – u kreativnosti se posebno isticao Džanan Hujić, vježbajući bubnjeve na praznim kantama i kanisterima, koji su tih dana bili neizostavan rekvizit u glavnom gradu BiH. Njegov brat Armin Hujić skladao je na gitari, a nešto kasnije priključio im se i Rizvan Mehmedbašić na klavijaturama.

Bendu je trebalo više od 10 godina da (konačno) izda svoj prvi album “Reconnect”, koji je rezultat, kako navode u biografiji benda – spleta sretnih okolnosti i saradnje sa britanskim producentom Kemalom Okanom, koji je u organizaciji (drum and bass) Udruženja Kontra gostovao u Sarajevu 2003. godine. Do saradnje je došlo tako što je Samir Hodović, frontman benda, pokucao na vrata njegove hotelske sobe i dao mu demo snimke benda, sa željom da čuje njegovo mišljenje o materijalu.

Druga sretna okolnost dešava se u Mostaru gdje su članovi benda upoznali bugarsku pjevačicu Ralitsu Kashovu, koja je potom i gostovala na najavnom singlu “Prituri se planinata”, za koju je video spot u produkciji kompanije No Pork Production snimljen na Novom Zelandu.

Album “Reconnect” je izdat u novembru 2005. godine, a sniman je u studijima Pavarotti Music Centar u Mostaru, X-tra-X i Arsla u Sarajevu, a produkcija je realizirana u studijima Studio 5 u Parizu u Francuskoj i Cryptic Audio u Glasgowu u Škotskoj. Veliki doprinos produkciji debi albuma benda Velahavle je dao i bh. muzički producent Sloven Anzulović a.k.a. MPJ Slo, jedan od članova Kontre, sarajevske ekipe d'n'b DJ-eva koja je tih godina u glavnom gradu BiH bila među vodećim na alternativnoj muzičkoj sceni.

Između ostalih pjesama sa njihovog prvog albuma, napravljen je neoficijelni spot za pjesmu “Djeca evolucije” koji je nosio dio emocije članova benda friško izašlih iz rata.

Spot je uradak nepoznate autorice, ilustrovan ratnim slikama Sarajeva pod opsadom, a tekst pjesme kojeg potpisuje nekoliko autora, glasi:

Djeca evolucije
Pale institucije
Šeću barikadama
Ne kupaju se u kadama
Milenijum treći je
Svijet veći je
Sarajevo stoji
Kao da se boji
Ja više ne bojim se
Sada sve lakše je

Nema više tebe
Nema više mene

Tih poslijeratnih dana izlazilo se u Dedan na Baščaršiji, kultno okupljalište sarajevske underground scene, gdje ste mogli sresti i članove bendova Konvoj, Skroz, Sikter… a posjetu tom lokalu “dva sa dva” u koji je znalo stati i nekoliko stotina ljudi upriličio je i Mirsad (Türkcan) Jahović, košarkaš koji je bio u rodbinskim vezama sa gazdom Dedana. Malo je poznata priča da mu je jedan od posjetioca lokala kazao, komentarišući njegovu visinu “da bi se trebao baviti košarkom”. Treba li istaći da se ovaj novopazarac ibretom ibretio obzirom da je u svojoj (bogatoj) košarkaškoj karijeri nastupao za NBA ekipe New York Knicks, Milwaukee Bucks, kao i za CSKA Moscow, Efes Pilsen, Fenerbahce

Bend je u međuvremenu doživio niz kadrovskih promjena, a proces kreiranja njihovog drugog albuma započeo je krajem 2009. godine, te je trajao tri godine. Bendu se u različitim intervalima pridružuju basista Edvin Kovačević, MC/DJ Damir Karišik i gitarista Nedim Ilijazović, dok iz originalne postave benda uz projekat ostaje jedino Sake. Bend se upoznaje i (pro)nalazi izvrsnog producenta u samoj Bosni i Hercegovini – Billaina, sarajevskog DJ-a i producenta kojeg su u Velikoj Britaniji 2014. godine nominovali “za najboljeg muzičkog producenta” za prestižnu Drum and Bass Arena Award.

Drugi album, “What About Now”, izašao je u decembru 2012. godine, u izdanju njihovog samostalnog labela Outline. Snimljen je u sarajevskom studiju Signius, a najavljen je singlom “Inside Always Rains”, koji je publici predstavljen u junu 2012. godine. Drugi album obiluje emocijama o nesretnim ljubavima i stalnoj potrazi za (savršenim) partnerom.

Uporedo s izlaskom albuma je 28. decembra 2012. godine predstavljen i novi single “Kolortechina”, koji je na živopisan način ispričao dnevnu rutinu modernog čovjeka i dužničkog ropstva u kojem se svijet danas nalazi. Rutinu u kojoj članovi benda sigurno nisu bili…

Do pisanja ovog teksta, zadnji značajniji uradak je single “Izgubi me” na kojem gostuje Adnan Šaran iz benda Skroz, prememijerno prikazan na MTV Adria u aprilu 2015. godine, sa glumicom Hanom Adrović u ulozi Barbie.

Nada(j)mo se da Samir Hodović i Velahavle nisu otpjevali svoje zadnje strofe, te da će nastaviti svoju tihu i prilično neuspješnu globalnu borbu protiv turbo-folka kojim smo preplavljeni i od kojeg, očigledno, nemamo način da se branimo. Ovaj tekst je i svojevrstan tribute to jednoj ekipi koja je jednom u vremenu gazila ulicama Sarajeva, sa Ciglana od “Kod Dače” do Baščaršije i “No Namea” – svako na svoj način boreći se sa posljedicama rata i granatiranja šehera.

Inače, prva pjesma koju je bend Velahavle snimio nosi naziv “Cosa nostra”, za čijim se video spotom bezuspješno traga proteklu deceniju po arhivi Javnog Servisa Bosne i Hercegovine, naivno pjevajući:

“Osjećaš li to kada sada sviramo našu staru pjesmu? Uzalud su budne straže, uzalud su lude hajke, kad ja više nisam taj… Ovdje je kraj.”

elvir rahimicfudbalska reprezentacija bihidemo jakoidemo ludomtvsamir hodovicskrozvelahavle
KOMENTARI

KOMENTARI

general rahima
Gost

treba rahimica u savez
negdje dobar
je cova

general rahima
Gost

i rahimica i barbareza i bracu salihamidzica
pravi igraci

friday night
Gost

ko je ova barbie iz spota nisam cula za nju prije gdje je glumila?

a hooj
Gost

ludo i jako ludilooo hajmo željo

222
Gost

Super bend gdje ima jos ovih

wpDiscuz