Sport Centar

Iako su talenti traženiji nego ikad: Klubovi troše samo šest posto budžeta za razvoj mladih

Konstantin Kornakov, jedan od najtraženijih evropskih predavača o temi upravljanja fudbalom i član uprave čuvene britanske kompanije "LTT Sports", koja se bavi konsaltingom i upravljanjem sportskim kolektivima, ekskluzivno za SCsport.ba piše kolumne o fudbalskoj industriji, stvaranju uspješnih i dobro organiziranih klubova te o menadžerskim djelatnostima. Ovo je novi tekst iz tog serijala.

Iako su talenti traženiji nego ikad: Klubovi troše samo šest posto budžeta za razvoj mladih

Razvoj mladih je jedna od ne toliko popularnih, ali ključna komponenta fudbalske industrije: timovima je potreban kvalitetan talenat, a taj talenat mora da dolazi od negdje. U prošlosti je možda postojala određena podjela rada u ovoj oblasti: mnogi nogometaši počinju igrati na ulici sa svojim prijateljima, školama ili na drugim takmičenjima koja su organizovana posebno za djecu.

Tokom godina, posebno od sedamdesetih, profesionalni klubovi su počeli da pažljiviji pogledaju na sopstvene sisteme za razvoj mladih, stvarajući format “omladinske akademije”, sa pionirskim klubovima kao što su Athletic Bilbao i Ajax Amsterdam, koji su idealan primjer u zapadnoj Evropi.

Na istoku, sigurno do devedesetih godina, razvoj talenata u sportu pratio je centralizovaniji koncept, sa specijalnim sportskim školama i sličnim organizacijama za talentovanu djecu, što znači da starijim klubovima zaista nije potrebno nadgledaju svoj integrisani sistem razvoja mladih, pošto bi igrači došli do njih iz ovih “škola olimpijskih rezervi”.

U posljednje vrijeme, organizovanje barem neke vrste procesa razvoja mladih je obavezno u UEFA-inim pravilnicima o takmičenjima, tako da klubovi koji žele da učestvuju u Ligi prvaka ili Evropskoj ligi moraju imati određeni broj omladinskih timova unutar svog sistema ili raditi sa povezanim omladinskim klubom, tako da, de facto, danas imamo više igrača kroz profesionalni razvoj mladih nego ikada ranije u historiji fudbala.

Sudeći po povećanju iznosa transfera igrača, talenti su traženiji nego ikada, ali u prosjeku evropski klubovi troše samo oko šest posto budžeta za razvoj mladih i akademije.

Istovremeno, novac možda i nije presudan za razvijanje većeg broja talenata. Lista nekih ključnih faktora uspjeha u profesionalnom razvoju mladih može izgledati ovako:

1. Specijalizirani treneri sa dobrim nastavnim vještinama
2. Dobar regrutni sistem za identifikaciju najboljih talenata
3. Funkcionalna infrastruktura, sa dovoljnim brojem terena, svlačionica i drugih objekata
4. Mogućnost igranja tokom razvoja i, naročito, tranzicionoj fazi
5. Jaki i integrisani program akademskog obrazovanja paralelno sa fudbalskim obrazovanjem
6. Poznato, entuzijastično i inovativno upravljanje
7. Razvijene strukture podrške: medicina, psihologija, logistika, komunikacije
8. Planiranje karijere i izlazni mehanizmi
9. Pozitivna atmosfera usmjerena na učenje, poštovanje i uživanje na akademiji
10. Podrška od najvišeg menadžmenta kluba, koja bi dala temelj dugoročnim planovima

Kao što vidite, iako mnogi od njih mogu zahtjevati određeni stepen ulaganja, u konačnici sve će biti na raspolaganju ljudima i sistemima kluba. Tržišna pravila će također održavati ravnotežu između ponude i potražnje igrača, što utiče na naknade za transfer i mehanizme za kompenzaciju.

ajaxathletic bilbaouefa
KOMENTARI

KOMENTARI

Mary Barrow
Gost

Plaćao sam više od 87 dolara po satu koji radi kod kuće s 2 djece kod kuće. Nikad nisam mislio da ću to moći učiniti, ali moj najbolji prijatelj zarađuje više od 10k mjesečno i to me uvjeriloo daa pokušam. Potencijal s tim je beskrajan.

Evo što radim … >>>>>>>>>>>>>>  www.BuzzCash3.Com  

wpDiscuz