Sport Centar

Hurem: Mirovanje mi najteže pada, vraćam se uskoro!

Prošlo je 45 dana od operacije, svaki dan brojim. Rekli su mi da mi je obavezno dva mjeseca strogog mirovanja, rekla je Samira Hurem za newsblic.ba.

Hurem: Mirovanje mi najteže pada, vraćam se uskoro!

Izabranice Samire Hurem zabilježile su pobjedu proteklog vikenda u utakmici 8. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine za žene protiv ekipe Lokomotive iz Brčkog. Utakmica je završena rezultatom 5:0 u korist SFK 2000 Sarajevo, a golove za novu pobjedu bh. šampionki postigle su Dajana Spasojević (2), Aida Hadžić, Merjema Medić i Jasna Đoković.

Njihov uspjeh ne dolazi preko noći, već je plod dugogodišnjeg timskog rada koji prevazilazi sve probleme uključujući i duže odsustvo trenerice Hurem. Naime, jedna od najuspješnijih bh. sportistkinja, operirana je krajem augsta, nakon čega je uslijedilo strogo mirovanje. U intervju za NewsBlic, tvrdi, da joj upravo aktivnost najviše nedostaje, ali i da se vraća uskoro.

NewsBlic: Najprije, kako ste, kako teče oporavak?

– Prošlo je 45 dana od operacije, svaki dan brojim. Rekli su mi da mi je obavezno dva mjeseca strogog mirovanja, ali se moram paziti i dalje, do šest mjeseci poslije operacije. Bila sam aktivna sve vrijeme i odjednom sam došla u situaciju da mirujem što mi je i najteže palo. Međutim, zdravlje je najvažnije.

NewsBlic: Operacija se desila za vrijeme igranja utakmica Lige prvaka?

– Već duže vremena radila sam intenzivno i nadala sam se da se taj termin neće poklopiti s tako važnim utakmicama. Nisam se osjećala ni bolno ni loše, niti je to bio neki veliki zdravstveni problem, ali zahtjevao je operaciju nakon koje se mnogo bolje osjećam i bit ću još bolje. Tek sada i vidim koliko me je taj problem zamarao tokom rada. Dosta dobro sam prošla i zato što imam snagu sportiste i zato je moja poruka, posebno mladima, da se bave sportom jer samo mogu biti na dobitku.

NewsBlic: Premijer liga za žene uveliko se igra, a Vi ste još daleko od klupe. Šta, zapravo, propuštate ovih dana?

– Propuštam većinu svog života, jer fudbal je moj život. Moj život je ono što radim svakodnivno, a to je tim, to su utakmice, rad na razvoju kluba, na igračicama, stvaramo nove reprezentativke. Ipak, mislim da i sada uspjevam pomoći svom klubu jer imamo odličan tim s kojim radim dugo i dosta dobro se razumijemo. Uostalom, neke stvari lako završimo i telefonom, a i djevojke u klubu toliko dobro rade da im ja, možda čak, i ne trebam. Pokušavam da svaki dan bude isplaniran i iskorišten kako treba i tu sam trenutno više kao savjetnik u organizaciji. Ovim smo pokazali da sve vrijeme timski radimo veoma dobro. Ja koja sam na čelu tima mogu reći da sigurnno bez drugih ne bi trenutno funkcionisalo sve tako kako funkcioniše sada.

NewsBlic: Svaki vođa je dobar oniliko koliko ima dobar tim.

– Morate sebi izabrati takav tim i s njim rukovoditi, ja sam uspjela u tome. Tačno znam koliko je ko dobar u nečemu tako da svi dajemo svoj maksimum, a ja kontrolišem da to svi urade, od igračica do ljudi u organizaciji kluba. Vjerovatno sam i nadarena da budem lider.

NewsBlic: Kada se može očekivati vaš povratak na klupu?

– Danas sam bila na treningu. Ne mogu ga voditi, ali mogu biti uz djevojke i posmatrati kako rade i da igračice osjete da sam i ja dobro što je vrlo važno jer su naši rezultati u Ligi prvaka djelimično trpili i zato što sam otišla u bolnicu, djevojke su navikle da sam tu.

NewsBlic: Ženska nogometna reprezentacija uskoro putuje u Kazahstan?

– Da, za sedam, osam dana. Nogometni savez BiH je institucija koja je dobro organizirana i isplanirana i opet kažem, nije problem radi se timski.

NewsBlic: Kada smo već kod Nogometnog saveza BiH, njegova promocija neće se desiti na mundijalu u Rusiji. Jeste li pratili kvalifikacione utakmice A selekcije BiH protiv Belgije i Estonije?

– Jesam i žao mi je, jer kao selektorica BiH poznajem rad i selektora Mehmeda Baždarevića, znam i koliko Savez ulaže u sve to i koliko je važna ta promocija. U posljednje vrijeme velika pažnja posvećuje se cilju na odlazak na velika takmičenja. Međutim, nekad se neke stvari moraju i poklopiti, morate imati i sreće. Desi se peh i loša utakmica kada najviše želite pobjedu. Sada su svi analitičari, a istina je u tome da ako napravite dobru analizu vrlo brzo ćete stići tamo gdje želite. Na kraju krajeva, svi mi pa i država zavisi od muške A selekcije, to nam je velika promocija.

samira hurem
KOMENTARI

KOMENTARI