Sport Centar

Hokejaška reprezentacija BiH imat će dobre uslove na pripremama za nastup na SP u Abu Dabiju

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine planira u narednom periodu brojne aktivnosti.

Hokejaška reprezentacija BiH imat će dobre uslove na pripremama za nastup na SP u Abu Dabiju

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine planira u narednom periodu brojne aktivnosti.

Od 9. do 16. februara 2019. godine se održava Evropski zimski omladinski olimpijski festival (EYOF 2019.), čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Hokejaški savez BIH je direktno uključen u kompletnu organizaciju hokejaškog turnira 6. nacija a učesnici su hokejaši iz Rusije, Bjelorusije, Češke, Slovačke, Finske i Švicarske. Pripreme su odavno u toku a Hokejaški savez BiH je spreman, kako kadrovski, tako i logistički, da ovaj veliki organizacijski izazov realizira na najkvalitetniji mogući način, saopćeno je iz tog saveza.

Uporedo se radi i na organizaciji zvaničnog testnog turnira u hokeju na ledu, koji će biti održan prije EYOF-a, u olimpijskoj dvorani Zetra. Naime, od 1. do 3. februara 2019. godine bit će održan i tradicionalni turnir u hokeju na ledu, deveti po redu, pod nazivom “Happy Hockey Days” i to za kategorije mladih U8, U10 i U14.

Turnir selekcija U14, će biti zvanična, službena organizacijska provjera uoči EYOF-a. Na turniru kategorije U14 će se takmičiti ekipe: „Jesenica“ iz Slovenije,“MAC Budapest“ iz Mađarske, „Mladost“ iz Hrvatske i ekipa domaćina „Vukovi “ Sarajevo iz Bosne i Hercegovine. Takmičenje će se odvijati po svim zvanicnim pravilima EYOF-a odnosno IIHF-a (Svjetska hokejaška federacija).

U kategorijama U8 i U10 se očekuje učešće više od deset klubova iz regije: „Crvena Zvezda“, „Partizan“, „Mladost“, „MAC Budapest“, „Jesenice“, „Bled“ , NS „Stars“, „Vojvodina“, „Spartak“ i drugi. Od bosanskohercegovačkih hokejaških klubova za sada su učešće potvrdili Vukovi“ , Hokejaški klub „Medvjedi“ i Ženski hokejaški klub „Lavice“. Ovaj popularni regionalni turnir za djecu će, u svom devetom izdanju, imati pravu svečanu olimpijsku atmosferu.

Kada je u pitanju hokejaška seniorska reprezentacija, uveliko traju pripreme našeg odabranog tima za nastup na Svjetskom prvenstvu treće kvalifikacijske divizije, koje će biti održan od 31. marta do 6. aprila 2019. godine u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Hokejaški savez BiH je sklopio ugovor sa Hokejaškim klubom „Vukovi“ u čijem je vlasništvu novo klizalište na otvorenoj pisti Zetre, pa naši reprezentativci imaju sjajne uslove, za razliku od prethodnih godina, za pripremu za Svjetsko prvenstvo, navodi se u saopćenju Upravnog odbora HSBiH.

hokejaski savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI