Sport Centar

Hodžić: Za Grbavicu izdvojeno više od dva miliona KM, političari odlučuju o nacionalnom stadionu

Svi zahtjevi postavljeni od UEFA-e bit će ispunjeni u roku, stadion Grbavica će biti spreman za utakmicu Lige nacija, 15. oktobra, između reprezentacija BiH i Sjeverne Irske.

Hodžić: Za Grbavicu izdvojeno više od dva miliona KM, političari odlučuju o nacionalnom stadionu

Svi zahtjevi postavljeni od UEFA-e bit će ispunjeni u roku, stadion Grbavica će biti spreman za utakmicu Lige nacija, 15. oktobra, između reprezentacija BiH i Sjeverne Irske.

Nihad Hodžić, ekspert Nogometnog saveza BiH za infrastrukturu i sigurnost, naglasio je kako ostaje ispuniti još jedan bitan zahtjev od njih 24, a koje je evropska kuća fudbala (UEFA) postavila kako bi Grbavica i zvanično ušla u famoznu treću kategoriju stadiona.

“Riječ je o ugradnji barijera, kontroli pristupa ulazu te brojačima karata. No, i to sve ide svojim tokom, nema sumnje da će do utakmice Lige nacija i taj dio biti obavljen. Kao što znate, još ranije je postavljen novi travnjak, sistem grijanja terena te mnoge druge stvari. Treba urediti još neke sitnice, što je Željezničar preuzeo kao obavezu”, kaže Hodžić za SCsport.ba.

U budućnosti je najavljena i izgradnja krova na istočnoj tribini Grbavice.

“Za tu namjenu Nogometni savez BiH i UEFA su izdvojili 700.000 eura, dakle 1,4 miliona KM. Ukupno su NSBiH i evropska nogometna asocijacija u Grbavicu uložili ili će uložiti nešto više od dva miliona KM, zaključno sa 230.000 maraka, koliko je koštalo unapređenje reflektorske rasvjete. Onog trenutka kada su eksperti iz UEFA-e označili ovaj stadion kao najperspektivniji za promociju u treću kategoriju, u saradnji sa Željezničarom poduzete su sve aktivnosti kako bi to ostvarili. Smatram da smo veliki posao obavili”, ističe Nihad Hodžić.

Pitanje nacionalnog stadiona, sa kapacitetom od nekoliko desetina hiljada mjesta i kao lokaciji na kojoj bi se igrale, uvjetno rečeno, “velike” utakmice reprezentacije BiH sa velesilama poput Francuske ili Portugala, a za koje se uvijek traži karta više, i dalje stoji u fasciklama. Razlog je, kako Hodžić naglašava, nedostatak političke volje.

“Evo, sada traje izborna kampanja. I nijedan političar da to spomene. A smatram da nam zaista treba nacionalni stadion, koji imaju sve ozbiljnije evropske države. Ako baš hoćete, mislim i da bi onaj političar, koji bi pokrenuo ovu ideju, dobio veliku naklonost mnogih ljubitelja sporta u BiH, ali svejedno to pitanje opet niko ne tretira. Bez podrške države u sam projekat se ne može ući, zbog mnogih razloga, od saglasnosti za lokaciju do izdvajanja sredstava. Postoji inicijativa u općini Novi Grad za nacionalni stadion, ali zasad ne možemo znati u kojem obimu bi mogla zaživjeti”, zaključuje Hodžić.

nihad hodzicnogometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Osim
Gost

Hvala drzavi koja nam pravi stadion … Naš stadion od tuđih para .. hehehehe .

wpDiscuz