Sport Centar

Hadžibegić: Moramo izabrati domaćeg selektora, taman kandidati bili Capello i Guardiola

Faruk Hadžibegić, proslavljeni igrač Sarajeva, ali i bivši selektor BiH, za SCsport.ba govorio je o nadolazećem derbiju, izboru za selektora, te sinoćnjem uspjehu juniora Željezničara u Ligi prvaka.

Hadžibegić: Moramo izabrati domaćeg selektora, taman kandidati bili Capello i Guardiola

Hadžibegić je naglasio kako je primjetna tenzija koja je stvorena oko derbija, a istakao je da se nada pobjedi svog Sarajeva.

”Odavno, mislim od moje generacije, nije bilo veće interesovanje nego sada. Zadnja je prilika da se derbi instalira u kalendar fudbala u BiH. Očekujem da stadion bude pun, ali ne samo sada već i kada se derbi igra na Koševu. Kao navijač bordo ekipe sam zaineteresovan za pobjedu Sarajeva i da Husref nastavi niz pobjeda, što bi po meni dalo poseban značaj fudbalu u BiH, jer bi tada bilo više ekipa u borbi za vrh tabele. Očekujem fer i sportsku borbu na terenu, ali i korektno navijanje na tribinama. Nadam se da će oba kluba učiniti sve da publika dođe u velikom broju, da se ne desi da ne bude gostujućih navijača, jer se fudbal igra zbog publike i to mora biti jasno upravama i jednih i drugih.”

Kao bivši selektor BiH i stručnjak koji je cijenjen u zapadnoj Evropi, Hadžibegić je svakako kompetentan da prokomentariše izbor za novog selektora BiH.

”Mislim da fudbal Bosne i Hercegovine ima dovoljno veliki broj kvalitetnih i iskusnih trenera, koji moraju i mogu biti selektori. Apsolutno je zabranjeno, kako ljudski tako i patriotski, zaboraviti tu činjenicu, jer kod izbora selektora moramo isključivo gledati nacionalni interes fudbala. Isključivo sam za domaću soluciju, nisam za strance, taman to bili Capello ili Guardiola. Nadam se da će u Savezu razmisliti i povesti se isključivo interesom da bude bolje fudbalu u BiH, kako na reprezentativnom, tako i klupskom nivou, te da neće dozvoliti da im neko sa strane pravi pritisak pri ovom izboru, jer moraju biti neprikosnoveni u svojoj odluci. Mi nismo otišli na Euro i Mundijal, još uvijek smo poligon za malverzacije, da svako može da bude u fudbalu Bosne i Hercegovine i to mi se nikako ne sviđa.”

Hadžibegić je prokomentarisao i prolazak juniora Željezničara u narednu fazu Lige prvaka.

”Velika stvar je što su se juniori Željezničara plasirali među 24 najbolje ekipe u Evropi. To je upravo ono što sam rekao da mi imamo talenta da nam niko sa strane ne treba. U svijetu, sport je stvar državnog interesa, ali nemam osjećaj da je to tako i u BiH. Mislim da bi vladajuće strukture trebale poraditi na tome”, zaključio je Faruk Hadžibegić za SCsport.ba.

faruk hadzibegicfksarajevofkzeljeznicarreprezentacija
KOMENTARI

KOMENTARI

Unsko-sanski
Gost

Amar je najbolje rjesenje!

Deni
Gost

Slazem se

Denza Bihac
Gost

i ja se slazem da je najbolje rjesenje.
al da sjedi na tribinama kao svaki obican navijac.

wpDiscuz