Sport Centar

Grbavica se sprema za Belgijance: Određen datum nove posjete inspektora UEFA-e

Sa kaznom od jedne utakmice koju mora ispoštovati stadion Bilino Polje, prvi put u historiji fudbalska A reprezentacija BiH bit će domaćin kvalifikacione utakmice na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Grbavica se sprema za Belgijance: Određen datum nove posjete inspektora UEFA-e

Sa velikim obimom posla, i manjkom vremena, FK Željezničar i Nogometni Savez BiH zadovoljni su početkom radova.

Iako su nedavno završeni radovi na istočnoj tribini, kao I na onoj južnoj, u sklopu ranije sprovedenih projekata, Grbavica I dalje ne ispunjava ni minimalne uslove za odigravanje utakmice kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo. Još mnogo posla mora se uraditi za kratko vrijeme.

“To je uređenje press tribine, proširenje pozicija za pisane medije i komentatorske pozicije. Dole, isto tako, određene prostorije koje su predviđene za zatvorenu mix zonu, postavljanje platformi za kamere u smislu televizijskog prijenosa i ostali neki sitni radovi”, rekao je Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu N/FS BiH.

Radovi moraju biti završeni do sljedeće inspekcije UEFA-ine delegacije, a prilagođavanje stadiona iziskuje značajna finansijska sredstva.

“Vrijednost radova je cirka 147 hiljada maraka i na kraju radova mi ćemo na našoj web stranici, kao i do sada, u svakom projektu, izvršiti rekapitulaciju, odnosno obavijestiti naše navijače o tačnim iznosima”, kazao je Amer Duvnjak, generalni sekretar FK Željezničar.

Razlog za zabrinutost vezano za završetak radova bi postojao, ali čelnici saveza i Željezničara, očekujući potvrdu zabrane igranja na Bilinom Polju, predvidjeli su razvoj situacije i pripremne radove započeli prije mjesec dana, i nisu zabrinuti što za Grbavicu nema alternative.

“Znači ovo sve što smo mi izvršili, pripremni dio radova jednostavno nam garantuje da ćemo mi sve to stići do 1.10. Niti smo u pressingu u smislu radova, niti smo u zaostatku, niti je to obim radova koji nas na neki način zabrinjava”, izjavio je Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu N/FS BiH.

U državi u kojoj se neadekvatna sportska infrastruktura često ističe kao rak rana, najpozitivnija činjenica u cijeloj priči je da će Bilino Polje u Grbavici dobiti alternativu za budućnost u slučaju nemogućnosti održavanja utakmica na stadionu u Zenici.

Prvog oktobra stadion Grbavica posjetit će ponovo inspektori UEFA-e kako bi se uvjerili da su svi radovi završeni na vrijeme i kako je stadion spreman za odigravanje utakmice. Sedmog oktobra u 18 sati nogometna reprezentacija BiH, ali i Nogometni savez, imat će sasvim drugi problem: kako savladati Belgiju i osigurati baraž za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

VIDEO

grbavicanfsbihuefa
KOMENTARI

KOMENTARI