Sport Centar

Grand Slam uvodi radikalne promjene u tenisu koje neće ići na ruku ni Džumhuru?

Od 2019. godine tenis bi mogao da doživi radikalne promjene, pošto bi se na snagu mogao vratiti stari sistem prema kojem će na Grand Slam turnirima biti svega 16 nositelja.

Grand Slam uvodi radikalne promjene u tenisu koje neće ići na ruku ni Džumhuru?

Dosadašnji sistem je da na četiri najveća teniska turnira imamo 32 nositelja koji imaju privilegovan žrijeb na početku turnira. To je ostavljalo manje šansi za nešto slabije tenisere koji bi u prvom kolu odmah dobijali teške protivnike, no to će se od 2019. godine promijeniti.

S druge strane, taj sistem sigurno neće odgovarati teniserima koji budu rengirani do 32. pozicije, a ne među prvih 16, gdje se sada nalazi i najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur. To znači da bi, ukoliko bude renigran na mjestu na kojem je sad, izgubio epitet nosioca i povoljan žrijeb na startu.

Ipak, teško je očekivati da 2019. godine Sarajlija bude na istom mjestu na kojem je sad na ATP listi. Upravni odbor Grand Slama je najavio namjeru da se ovaj prijedlog sprovede u djelo, pa tako nije vijest dobila veći odjek u svijetu tenisa. Ipak, kad dođe vrijeme za to, sigurno je da će ova vijest izazvati mnogo negativnih komentara.

damir dzumhurgrand slamtenis
KOMENTARI

KOMENTARI