Sport Centar

FIBA: Propuštena zlatna prilika da se riješi problem reprezentacija i klubova

Euroliga je danas organizovala sastanak klubova u Barceloni, kojima se nije svidio prijedlog vladajućeg tijela svjetske košarke.

FIBA: Propuštena zlatna prilika da se riješi problem reprezentacija i klubova

Izvršni komitet FIBA-e je prije nekoliko dana odlučio da se utakmice koje su na programu u novembru i februaru pomjere sa četvrtka na petak. To je učinjeno u cilju da Euroliga pomjeri svoje mečeve, da bi se omogućilo da igrači koji brane boje klubova iz elitnog takmičenja mogu da igraju i za svoje reprezentacije.

Rat na relaciji između Eurolige i FIBA-e traje već duže vrijeme zbog novog kalendara takmičenja vladajućeg tijela svjetske košarke. Dugo nijedna strana nije željela napraviti kompromis, da bi posljednjih sedmica došlo do razmjena ideja, ali se sve vratilo na početnu tačku odlukom euroligaša.

Klubovi članovi Eurolige i njeni čelnici odbili su prijedlog Svjetske košarkaške federacije da sve utakmice elitnog takmičenja budu odigrane utorkom onih sedmica kada su na programu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Poslije odluke Eurolige da ne prihvati prijedlog FIBA-e oko pomjeranja utakmica zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, svjetska kuća košarke oglasila se saopštenjem.

Navodi se da je propuštena velika prilika da se riješi gorući problem i dodaje da će bez obzira na ovu odluku kvalifikacije za Mundobasket početi u novembru.

„FIBA je razočarana što je Euroliga odlučila da ne promijeni kalendar za dva euroligaška kola. Ova mala promjena bi odmah riješila sve probleme oko konflikta zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Ne samo da je FIBA predložila praktično rješenje, već je napravila i proaktivne korake što se tiče utakmica koje bi trebalo da budu pomjerene. Propuštena je zlatna prilika da se riješi problem na pozitivan način za igrače, klubove, nacionalne timove i naravno navijače. Ova odluka potvrđuje da se Euroliga koncentriše samo na interes svojih klubova. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo će početi u novembru širom svijeta“, navodi se u saopštenju.

Ostaje da se vidi u kojim će sastavima nastupati reprezentacije u kvalifikacijama.

euroligafiba
KOMENTARI

KOMENTARI