Sport Centar

Federer nakon 100. titule u karijeri: Ne znam koliko je još goriva ostalo

Roger Federer je jučer u finalu ATP turnira u Dubaiju slavio protiv Tsitsipasa i tako stigao do jubilarne 100. titule u karijeri.

Federer nakon 100. titule u karijeri: Ne znam koliko je još goriva ostalo

Roger Federer je jučer u finalu ATP turnira u Dubaiju slavio protiv Tsitsipasa i tako stigao do jubilarne 100. titule u karijeri.

Sada je Švicarac u prilici da pokuša da ostvari ono što se čini nemogućim. Da prestigne Jimmyja Connorsa, koji je osvojio devet titula više.

“Definitvno, vrijedilo je žrtvovati se. Vidjećemo koliko je goriva ostalo u rezervoaru, ali osvojiti stotu titulu je prosto nevjerovatna stvar za mene. Sretan sam što još uopšte igram. Bio je to dug put, ali i sjajan, ne vjerujem da bih bilo šta mijenjao u svojoj karijeri. Volio sam svaki minut na terenu”, izjavio je Roger.

Statističari su izračunali da je teniser iz Basela proveo do sada 52.152 minuta na terenu. A sve je počelo pre 18 godina kada je u Milanu osvojio svoj prvi pehar.

“Sjećam se kako je sve loše bilo na početku i koliko sam očajnički želio da osvojim taj pehar u Milanu. Nadao sam se da ću jednog dana biti i ja šampion. Tako mi je laknulo tada što sam prešao tu liniju, što sam postao svjestan da neću biti među onima koji su bili samo veliki talenti ali nikada nisu uspjeli da osvoje trofej. Možete misliti kako se osjećam sada sa stotim peharom u rukama i koliko ni sam ne vjerujem u sve ono što se odigralo od Milana do danas”, kaže Federer.

Roger je poslije operacije koju je imao prije nekoliko godina uspio da osvoji čak 12 titula, ali kaže da ne pomišlja na Connorsov rekord. Niti o tome kada će doći kraj karijere.

Nikad nisam pomislio ono, da li je sada dosta? Ta operacija je bila test za mene u tom smislu hoću li uspjeti da se vratim. Znao sam da nikada neće biti isto kao prije, ali sada sam sretan što mogu da igram bez bolova”, dodao je šampion Dubaija.

Pehar sa ovog turnira možda će imati posbno mesto u njegovom trofejnom kabinetu.

“Nisam blesav, stvarno o tome nisam razmišljao. Ima dosta mjesta u mom trofejnom kabinetu. Ovaj jeste poseban, ostat će svakako značajan. Ali ja nemam posebna mjesta za prvi, 25, 50. pehar. Mislim da ću naći neku normalnu poziciju. U mom srcu, svakako, ostat će to da sam taj stoti uzeo ovde u Dubaiju”, zaključio je švicarski teniser.

roger federer
KOMENTARI

KOMENTARI