Sport Centar

Evropa čeka bh. klubove: Sarajevo nosilac, nepoznat status Zrinjskog i Željezničara

Sve dileme u domaćem nogometnom prvenstvu praktično su riješene. Zrinjski je prvak, u Evropu još izlaze Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg, dok najjači rang bh. fudbala napuštaju Čelik i Vitez.

Evropa čeka bh. klubove: Sarajevo nosilac, nepoznat status Zrinjskog i Željezničara

Sve dileme u domaćem nogometnom prvenstvu praktično su riješene. Zrinjski je prvak, u Evropu još izlaze Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg, dok Premijer ligu BiH napuštaju Čelik i Vitez.

Vodeći bh. klubovi, stoga, već se polako okreću planovima za narednu sezonu te razmišljaju o nastupima u evropskim kupovima. Žrijebanje parova prvog i drugog pretkola Lige prvaka i Evropske lige planirano je 19. juna, kada će naše ekipe saznati imena protivnika u ovim takmičenjima.

U najboljoj poziciji je, naravno, aktuelni šampion Zrinjski, kojem su zagarantovane najmanje četiri utakmice u Evropi. Plemići će igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, ali nije poznato da li će imati status nosioca (trenutni koeficijent 3,75). Ukoliko Maribor ne bude prvak Slovenije, odnosno Videoton prvak Mađarske, Zrinjski će imati povlašten status i može računati na protivnike kalibra malteške Vallette, litvanske Suduve, islandskog Valura… Ako se to ne desi, prvak BiH će imati znatno teži zadatak jer ga u žrijebu očekuje ceduljica s imenom Celtica, Crvene zvezde, Ludogoretsa…

No, u slučaju da mostarski klub ispadne u prvom krugu kvalifikacija za LP, Plemiće očekuje nastup u drugom pretkolu Evropske lige, gdje će sigurno imati rolu nosioca.

U Evropskoj ligi svakako će nastupiti Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg. Bordo klub će biti nosilac, sa koeficijentom 3,25, dok je neizvjesno kakav će status imati njegov gradski rival sa Grbavice (koeficijent 3,0). Široki sigurno neće biti nosilac (koeficijent 2,25).

Za razliku od hercegovačke ekipe, koja može u prvom pretkolu izvuči veoma teške suparnike poput Partizana, Žiline, Osijeka ili Maccabija, u dva sarajevska kluba se mogu nadati da će (ukoliko Željo uopšte bude nosilac) ih žrijeb spojiti sa nekom od ekipa s Islanda, Malte, Andore, San Marina…

fksarajevofkzeljeznicarhskzrinjskinksirokibrijeg
KOMENTARI

KOMENTARI