Sport Centar

Elementarna nepogoda u zemlji Njemačkoj: Stazama revolucije ili padom u prosječnost

Čudan dan okončan je na fudbalskoj planeti. Milanu je zabranjena Evropa koju je toliko puta pokorio, a Mundijal je prerano ostao bez još jedne od tri najsjajnije zvijezde.

Elementarna nepogoda u zemlji Njemačkoj: Stazama revolucije ili padom u prosječnost

Čudan dan okončan je na fudbalskoj planeti. Milanu je zabranjena Evropa koju je toliko puta pokorio, a Mundijal je prerano ostao bez još jedne od tri najsjajnije zvijezde.

Bez Italije smo ostali i prije nego je počelo, Njemačka je dopustila jednu od najvećih sramota u fudbalskoj historiji, a od najtrofejnijih ostao je još samo Brazil. O Italiji su se već potrošile riječi, red će doći i na Brazil, a pravo je vrijeme za osvrt na srtmoviti pad Pancera u 2018. godini.

Kada je 1. decembra prošle godine žrijeb smjestio Njemačku u grupu F, nema tog čovjeka u ovoj mnogoljudnoj zemlji koji se nije makar malo obradovao. Porto – Meksiko, nikad sterilnija Švedska bez jedine zvijezde u timu, te Heung-Min Son reprezentacija, makar na papiru, nisu bili ama baš nikakav razlog za alarm u selekciji Joachima Lowa.

Od tog trenutka nije prošlo ni sedam mjeseci, a u zemlji fudbala i fudbalskih ikona vlada raskol. Njemačka ne samo da je ispala, već je završila posljednja u svojoj grupi. Dovoljno da se proglasi stanje elementarne nepogode i krene od nule.

Prosječnom fudbalskom sladokuscu ništa u Njemačkoj nije mirisalo na eventualni neuspjeh, a kamo li na raspad sistema na Mundijalu u Rusiji. Naravno, dok ekipa upisuje rezultat, malo kome bi i palo na pamet da se pozabavi lošim stvarima. Kada pogledamo malo rezultate Njemačke, jasno je da oni odavno nisu bili manje impresivni. U posljednjih devet utakmica, Njemačka je savladala samo Švedsku golom u nadoknadi i Saudijsku Arabiju u prijateljskom meču rezultatom 2:1.

Ali, u Njemačkoj pred Mundijal se stvorila vrlo nepovoljna klima za igranje fudbala, o čemu se nije toliko ni govorilo. Stanje u državi, preslikano je i na selekciju koja je došla da odbrani titulu u Rusiju. Također, fudbaleri turskog porijekla, od kojih se očekivalo puno na smotri najboljih, razapeti su kao najveći neprijatelji Njemačke i nije ni čudo što od njih ništa nismo vidjeli u tri prve i jedine utakmice na Mundijalu. Prateći njemačke medije, došlo se do zaključka da su se i navijači udaljili od tima, te da onoj jedanaestorki nije pruženo dovoljno podrške, što je samo još jedna od tajni neuspjeha.

Silom prilika, Joachim Low se pogubio tražeći dobitnu kombinaciju koju je nekako morao izmisliti. U posljednje vrijeme govori se o velikom broju kvalitetnih igrača od kojih se može sastaviti pet gotovo jednako jakih reprezentacija Njemačke. Ipak, dolazi se do zaključka da su to, onako, ‘na drugi pogled’, igrači sličnih karakteristika sa znatno manje talenta u odnosu na fudbalere koji se proizvode na drugim krajevima svijeta.

U inat nekome, nečemu, Low nije pozvao jednu od najveće dvije zvijezde reprezentacije. Mnogi su ga kritikovali i kada je objavio listu putnika za Rusiju, a tek će sada da se pominje ime Leroya Sanea, igrača koji bi mogao donijeti prevagu na Svjetskom prvenstvu. Pritom, ne mislimo da bi Sane sam mogao donijeti prolaz u nokaut fazu, ali bi donio nešto što Njemačka nije imala u proteklom periodu – dozu individualnog kvaliteta, što je svakoj selekciji neophodno ako želi fajt sa najjačima. Kao kotač bi pokrenuo ekipu kojoj ne ide, baš onako kao što je to uradio protiv Švedske Toni Kroos. Veznjak Reala sam nije bio dovoljan…

Njemački mediji jutros bruje o revoluciji za koju su svi spremni. Da li će Low otići, ili ostati i tako natjerati pozitivnu atmosferu da se nadvije nad selekciju Elfa, ostaje da vidimo. Mnogo se pitanja postavlja, ali je jasno da ćemo efekte eventualne revolucije vidjeti kroz narednih desetak godina.

Baš to se desilo i nakon rane eliminacije 2004. godine na Euru u Portugalu. Nijemci su sistemski riješili problem, a plodove smo vidjeli 2014. godine u Brazilu osvajanjem titule svjetskog prvaka. Nešto slično se očekuje i sada, bez obzira da li ti pedantni ljudi ostave Lowa na klupi. Dok se Njemačka ne vrati na vrh, parola o fudbalu kao igri u kojoj Njemačka uvijek pobijedi, bit će ostavljena po strani, a neko drugi će se radovati. Tako valjda mora biti.

joachim lownjemackasvjetsko prvenstvo 2018
KOMENTARI

KOMENTARI

Scarface255
Gost
Ništa dramatično nije viđeno od Njemačke na Mundijalu, čak su oni koji Njemačku prate malo više od prosječnog ljubitelja fudbala bili zabrinuti igrom u prijateljskim utakmicama. Kako je rekao Hummels, Njemačka je nekog nadigrala zadnji put u septebru prošle godine. Od tada – mučenje. Ponavljam, ništa dramatično. Ova situacija se ponavlja otkako je igra ovo što zovemo “modernim fudbalom”, dakle od 1994. do danas. Naglašavam i 1994. jer od svih osvajača Mundijala, samo se Brazilcima nije desilo da ne prođu grupnu fazu nakon osvajanja titule – zato su oni ono što jesu u svijetu fudbala. Doći će do smjene generacija,… Čitaj više »
wpDiscuz