Sport Centar

Edelweiss u Sarajevu: Džudo klub ON1 potpisao sporazum sa evropskim prvakom

Povodom dolaska u Sarajevo evropskog prvaka, kluba Edelweiss iz Groznog, danas je u hotelu Hills na Ilidzi upriličena press-konferencija.

Edelweiss u Sarajevu: Džudo klub ON1 potpisao sporazum sa evropskim prvakom

Povodom dolaska u Sarajevo evropskog prvaka, kluba Edelweiss iz Groznog, danas je u hotelu Hills na Ilidži upriličena press-konferencija.

Delegaciju aktuelnog evropskog prvaka, između ostalih, čine jedan od najuspješnijih džudista u historiji i svojevremeno najmlađi olimpijski prvak Ilias Iliadis te generalni direktor Edelweissa Šahgiriev Aslambek Salmanovič.

Karim Hebib, osnivač i predsjednik sportske organizacije ON1, istakao je da je posjeta dio projekta pokrenutog prije tri godine s ambicijom da postane jedan od glavnih projekata za razvoj sporta u BiH, s posebnim osvrtom na džudo, nakon čega je potpisan ugovor o saradnji između Edelweissa i ON1.

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti. Ovakva delegacija ranije nije bila u posjeti BiH i nadam se da će od nje biti koristi, posebno kako bi sport u BiH napredovao”, rekao je Hebib, dodavši:

“Edelweiss je sigurno među tri najorganizovanija kluba u Evropi. Ove ljude je teško dovesti, jer oni biraju gdje će da idu. Čast nam je što su ovdje i nadam se da će se saradnja nastaviti”.

Ilias Iliadis je kazao da je sretan što je ponovo u našoj zemlji, gdje je već bio 2003. godine kao junior, istakavši da je džudo u BiH na visokom nivou.

“Sretan sam što sam tu i čast mi je što sam ovdje sa ovim ljudima. Bio sam 2003. u Sarajevu kada sam se takmičio na evropskom juniorskom prvenstvu. BiH je lijepa zemlja. Lijepo je biti ovdje u Sarajevu”, rekao je Iliadis.

Ilias Iliadis je legenda svjetskog džudoa. Gruzijskog je porijekla, rođen u gradu Akhmeta 1986. godine. Sa 17 godina u Atini je postao najmlađi olimpijski pobjednik, a pored toga je višestruki svjetski i evropski prvak. Ima tri zlatne medalje sa SP (2010, 2011, 2014) u kategoriji do 90 kg, dva evropska zlata (2004, 2011), kao i najsjajnija odličja sa Mediteranskih igara.

Sa svjetske scene povukao se 2016. nakon OI u Rio de Ženeiru, kada je završio tek na 17. mjestu. Ipak, samo godinu kasnije odlučio se vratiti na Svjetskom prvenstvu u Marekešu.

Delegacije će sutra imati zvaničnu posjetu Parlamentu BiH, gdje će se sastati sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

edelweiseilias iliadison 1
KOMENTARI

KOMENTARI

Aaa
Gost

Cestitam lijepe vijesti

wpDiscuz