Sport Centar

ECA i Hajduk organizuju konferenciju: Potvrđen je dolazak predavača iz Barcelone, Benfice, Ostersundsa i Athletic Bilbaa

U hotelu Le Méridien Lav će se za mjesec dana (10. i 11. travnja 2018.) u organizaciji ECA-e (European Club Association) i HNK Hajduk održati konferencija o strukturi nogometnih klubova koji su u vlasništvu članova.

ECA i Hajduk organizuju konferenciju: Potvrđen je dolazak predavača iz Barcelone, Benfice, Ostersundsa i Athletic Bilbaa

U hotelu Le Méridien Lav će se za mjesec dana (10. i 11. travnja 2018.) u organizaciji ECA-e (European Club Association) i HNK Hajduk održati konferencija o strukturi nogometnih klubova koji su u vlasništvu članova.

O konferenciji koja koja nosi naziv ‘Socio Membership Structure: From strategy to implementation, management and practice’ za dalmatinskiportal.hr govorio je predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos.

Od koga je krenula inicijativa za organizaciju ove konferencije i što Hajduk konkretno očekuje od nje?

”Inicijativa je krenula od Hajduka, smatrajući da je model upravljanja nogometnim klubovima preko ‘socio’ modela prilično zanimljiv javnosti. Ujedno, dugoročno razmišljanje, odnosno strateško razmišljanje, relativna je nepoznanica u nogometu ili bolje rečeno sportu u Hrvatskoj, a smatramo i to iznimno bitnim. Shodno tome nam je cilj bio upoznati se s primjerima drugih klubova upravljanih ‘socio’ modelom, njihovom organizacijom i iskustvima sa strateškim planiranjem i implementacijama strategije u svakodnevne aktivnosti u Klubu. Naravno, smatramo iznimno bitnim ponuditi takva saznanja svima u Hrvatskoj, ali i šire, jer vjerujemo da time pomažemo razvoju nogometa. Ne zaboravimo da i našu javnost zanima što je to strateško planiranje i što znači dugoročno promišljanje, ne samo kod nas nego i na primjeru drugih. Ovo vidimo kao priliku iz koje svi možemo nešto naučiti i postati bolji. Kako mi u klubu, tako i drugi klubovi i sve ono što je vezano za nogomet kao industriju, ali i nogometna javnost. Ovo je prilika i za širenje poznanstava (networking), gdje u izravnim razgovorima možemo saznati i one stvari koje neće biti u prezentacijama. To također vrijedi i za partnere, počevši od ECA-e, Našeg Hajduka ili LTT sports, našeg konzultanta za izradu strategije te konačno Newstank partner koji će se pobrinuti za sadržaj prema javnosti. Inače, drugi dan konferencije je podijeljen na dva dijela. Osim već navedenom tematikom, pozabavit ćemo se i medijima i odnosima s javnosti. Ujedno, očekujemo prezentaciju o znanstveno pisanim člancima o nogometu te načinu prijenosa nogometnih utakmica. Ovo može biti prilika za predstavnike medija i firmi koje se bave odnosima s javnošću da pogledaju iskustva drugih u njihovom radu.”

Ko će biti gosti-predavači?

”Osim predstavnika Hajduka, na konferenciji će biti predstavnici više klubova i institucija. Između ostalih, predstavnik ECA-e će biti g. Olivier Jarosz koji će govoriti o tome što je ‘socio’ model, predstavnik UEFA-e o iskustvima UEFA-e s klubovima upravljanim ‘socio’ modelom, CEO SL Benfice g. Domingos Soares de Oliveira o upravljanju klubom i osvrtom na upravljanje kroz ‘socio’ model, predsjednik Uprave Östersunds FK g. Daniel Kindberg o kratkoročnim i dugoročnim pritiscima i izgradnji strategije, predsjednik uprave Athletic Club g. Jon Berasategi o pogledu na uspjeh kroz sustav vrijednosti kluba u strukturi upravljanja te direktor odjela za odnose sa zajednicom FC Barcelone g. Pere Jansà Rodriguez o njihovim iskustvima s društvenom zajednicom oko FC Barcelone. Drugog dana će osim spomenutih predstavnika vezanih za medije i odnose s javnošću biti i predstavnica Udruženja navijača Švedske gospođa Sofia Bohlin te završno panel s raspravom o svim izenesenim temama između predstavnika klubova i predstavnika udruga navijača ili udruženja vezanih za ‘socio’ model. Dodatno će predstavnik Athletic Cluba imati prezentaciju o njihovoj nogometnoj akademiji, za šta vjerujem da će biti zanimljivo.”

Tko će biti predavači od strane Hajduka?

”Od strane Hajduka ću osim riječi dobrodošlice i predstavljanja Hajduka i Splita u najširem smislu riječi imati i prezentaciju o našem poslovnom modelu upravljanja, ali bit će tu i prezentacija o sportskom sektoru kluba. Također, bit će i prezentacija o ulozi Nadzornog odbora u strateškom razvoju i stabilnosti kluba.”

Koliko sudionika se očekuje? Koliko pojedinaca, odnosno klubova? Jesu li neki klubovi već potvrdili? Koliko je klubova iz Hrvatske i susjednih zemalja?

”Ovo je prije svega pitanje za ECA-u jer oni inače organiziraju ovakve događaje. Njihova procjena je da bi tu trebalo biti i preko 40 predstavnika klubova. Konačna lista će biti poznata 10-ak dana prije konferencije. Sigurno je da će sudionika biti i više, njih se očekuje i preko 60.”

Možete li nam malo pojasniti ulogu ECA-e u europskom nogometu? Odnos UEFA-e i ECA-e?

”To je pitanje za ECA-u u prvom redu i imati ćete priliku čuti to od njih iz prve ruke, ali ECA je nastala kao udruženje klubova u kojem automatizmom ne upadaju svi klubovi za razliku od UEFA-e, odnosno direktni smo član ECA-e, a UEFA-e preko krovnog, nacionalnog saveza.”

Kakvu ulogu u ovom trenutku Hajduk ima unutar ECA-e? Kako se želite pozicionirati u nekom kratkoročnom, a kakvu bi ulogu klub želio imati u nekom dugoročnom periodu?

”Hajduk ima kvalitetnu suradnju s ECA-om. Trenutno vidimo želju ECA-e da se razvije nogomet, ne samo u ‘najjačim’, nazovimo ih zapadnoeuropskim klubovima nego i onim iz, recimo, istočne i srednje Evrope. Upravo to je ono što nas zanima, istraživanje potencijala nogometa u Europi kao cjelini i strategija koje će ići k tome da se omoguće uvjeti da svaki klub lakše iskorištava svoje potencijale i bude uspješniji kako na terenu tako i van njega. Time će i nogomet kao industrija postajati uspješniji.”

Postoje li već sada neke planirane zajedničke buduće aktivnosti Hajduka i ECA-e?

”Klub radi i na tom polju, ali još ne postoje konkretne, zrele stvari koje bi mogli podijeliti s javnosti. Iz trenutnih iskustava možemo slobodno reći da je ECA voljna saslušati i uvažiti stavove ne samo ‘velikih’ klubova. Za kraj, želio bih ovu priliku iskorisiti i da se zahvalim svima koji sudjeluju u organizaciji konferencije, svima onima koji će prezentirati i zaželjeti dobrodošlicu svim gostima i predstavnicima domaćih i inozemnih klubova koji će doći na konferenciju. Uistinu vidimo ovo kao priliku za sve onih koji su željni znanja o tome što i kakav rad zapravo stoji iza svih onih klubova koje gledamo u Ligi prvaka ili Europskoj ligi kroz razne vidove njihovog djelovanja. Stoga pozivamo sve predstavnike klubova da iskoriste priliku, dođu, poslušaju i razgovaraju s predstavnicima tih klubova i želimo im dobrodošlicu. Ovim događajem smo došli na kartu uz rame puno razvikanijim ‘nogometnim’ gradovima pa smatramo da je to i svojevrsan uspjeh kako za Hajduk tako i za Split, ali i Hrvatsku. Smatramo da ovakvih sadržaja u Hrvatskoj treba biti i da su korisni za sve predstavnike nogometa.”

ecahajdukivan kosuefa
KOMENTARI

KOMENTARI