Sport Centar

Džumhur: Volio bih pitati ove što kažu da imam problem sa psihom, kako sam uspio ovo uraditi

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur održao je pres konferenciju u Hotel Malak Regency, osvrnuvši se tom prilikom na dosadašnji dio sezone i planove za nastavak iste.

Džumhur: Volio bih pitati ove što kažu da imam problem sa psihom, kako sam uspio ovo uraditi

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur održao je pres konferenciju u Hotel Malak Regency, osvrnuvši se tom prilikom na dosadašnji dio sezone i planove za nastavak iste.

Također, upriličen je i potpis sponzorskih ugovora sa prehrambenom industrijom Klas d.d. kao i proizvođačem prirodne izvorske vode Oaze.

Džumhur iza sebe ima uspješan nastup na prvom Grand Slamu sezone – Australian Openu, gdje je stigao do 3. kola, uprkos povredi lože, koja ga je mučila nekoliko dana ranije.

“Prije svega, hvala vam što me podržavate i pratite. Što se tiče Australian Opena i ova dva turnira prije, zadovoljan sam, jer sam ostvario plan da postignem plasman kao i prošle godine. Prošao sam dva kola i uzeo 90 bitnih bodova, nažalost u 3. kolu sam igrao protiv tenisera koji je broj jedan na ATP listi. Prva dva turnira, bila su uigravanje, u drugom sam se povrijedio, ali mi je drago da to nije utjecalo na nastup na AO”, kazao je Damir u uvodnom obraćanju, dodavši:

“Ja sam u prvi meč na AO ušao skoro bez treninga. Iskreno, nisam znao šta mogu očekivati od tog meča, jer nisam bio toliko spreman. U taj meč sam ušao nervozno i sporo, a u trećem setu sam se probudio i slavio sa 3:2.”

Potom se osvrnuo na određene komentare pojedinaca, prema kojima nije dovoljno psihički stabilan igrač.

“Volio bih pitati ove što kažu da imam problem sa psihom, kako sam to uspio uraditi, te kako sam u drugom kolu u 3. i 4. setu odigao odlično pa slavio pobjedu. Da imam problem sa psihom, ne bih mogao ovo ostvariti.”

U 3. kolu zaustavljen je od Rafaela Nadala, prvog tenisere svijeta, a prokomentarisao je i nesnosne vrućine koje vladuju u Melburnu.

“Imao sam velika očekivanja u meču s Nadalom, ali nisam uspio pružiti ono što sam želio. Ipak, ne mogu reći da sam nezadovoljan. Vremenski uslovi utječu na igru, vrućina nikome ne odgovara, a tenis je sport gdje se morate prilagoditi uslovima. Po meni bi trebala postojati granica kada se trebaju prekinuti mečevi, jer nerealno je igrati na podlozi koja ima toplinu od 66 stepeni. ATP mora uskladiti pravila, jer je opasno igrati po tom vremenu.”

Naredini turnir je u Monpeljeu, nakon čega slijede Damirovi nastupi u Roterdamu, Marseju i Dubaiju, a prije početka američke turneje.

“Što se tiče podloge u igri neću nista mijenjati, a u sezonu šljake želim ući spreman i napraviti bolji rezultat nego ranije.”

Na pitanje ko je njegov favorit za osvajanje Australian Opena, kazao je:

“Smjena generacija je sada prisutna u tenisu, jer igrači koji su prije pet godina bili top, sada posustaju, a dolaze teniseri poput Edmunda, Chunga. Iskreno, Federer je daleko najbolji i lagano može osvojiti AO.”

Na kraju, priznao je da od prvog dijela sezone ima velika očekivanja i da će djelovati u tome pravcu.

“Plan je da u prvom dijelu sezone osvojim veći broj bodova, a mislim da moram do šestog-sedmog mjeseca ući u Top 20, kako bi rasteretio drugi dio sezone, jer iako bih u drugom dijelu sezone izgubio neke bodove, ne bih ispao iz Top 30”, kazao je naš najbolji teniser.

damir dzumhur
KOMENTARI

KOMENTARI