Sport Centar

Jednoglasna odluka UO KSBiH: Duško Vujošević novi selektor košarkaških Zmajeva

Crnogorski stručnjak Duško Vujošević jednoglasno je izabran za novog selektora Bosne i Hercegovine.

Jednoglasna odluka UO KSBiH: Duško Vujošević novi selektor košarkaških Zmajeva
FOTO: Vujošević: Odluku donio Upravni odbor KSBiH

Crnogorski stručnjak Duško Vujošević novi je selektor Bosne i Hercegovine te će predvoditi naše najbolje košarkaše u narednom kvalifikacionom ciklusu, odlučio je Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH. U užoj konkurenciji, osim Vujoševića, bio je i slovenski stručnjak Aleš Pipan.

U ranijim izjavama, Vujošević je istakao da je nekoliko uslova postavio pred KSBiH:

“Meni je najvažnije da se napravi dobra prateća struktura, to je možda i presudno. Da imamo dobar program i da taj program bude finansijski ispraćen kako treba. Pod tim podrazumijevam da igrači dođu i da imaju dobre uvjete za rad i putovanja”.

Vujošević je bio selektor u dva navrata. Prvo je vodio reprezentaciju Srbije i Crne Gore, a zatim je 2007. godine bio prvi selektor samostalne Crne Gore, gdje je ostao sve do 2010. Prije toga vodio je mlađe selekcije bivše SFR Jugoslavije.

Međutim, ono po čemu je Vujošević najviše cijenjen u svijetu košarke su sjajni rezultati koje je pravio sa beogradskim Partizanom, koji je vodio u čak četiri navrata. Pored “crno-bijelih“, vodio je špansku Oximesu, italijanske klubove Brescia, Olimpia Pistola i Pesaro, ruski CSKA, a sada je u francuskom Limogesu. U Srbiji je, osim Partizana, trenirao Radnički iz Kragujevca, te jedno vrijeme najljućeg gradskog rivala Crvenu zvezdu. U svakom slučaju, radi se o stručnjaku koji je sa svojih 58 godina sakupio ogromno trenersko iskustvo i sigurno bi mogao dati puno toga bh. košarkaškom timu.

Prve zvanične nastupe ove godine bh. košarkaši imati će u avgustu, u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. Zmajevi se nalaze u grupi sa Švedskom, Slovačkom i Armenijom.

 

ales pipandusko vujosevicksbih
KOMENTARI

KOMENTARI

Himket
Gost

Konačno!” Prava odluka Košarkaškog saveza… Još kad bi se odazvali i Nurkić i teletović, gdje bi nam kraj bio…

Fiju-Briju
Gost

Odavno govorim kako naša repka ima potencijal za neku košarkašku medalju. Sad su se konačno stekli uslovi za to

Edin
Gost

Veliki strucnjak. Jedan od najboljih kosarkaskih trenera u Evropi. Prava odluka KSBiH.

Mandrak
Gost

Konačno pravi selektor za vrhunske rezultate, sa Mirzom, Jusufom, Nihadom Đ. kojeg treba što prije vratiti u repku uz mlade snage Musu, Sikiraša i ostale uspjeh nam je zagarantovan !

Stereotip
Gost

Prijatno sam iznenađen ovim potezom Košarkaškog saveza.. Samo me zanima gdje će naći novac za stručnjaka ovakvog kalibra

Nurkic Teletovic
Gost

Sretno sve do medalje

wpDiscuz