Sport Centar

Domaći teren kao maćeha: Sarajevo ključne bodove prosulo na Koševu

Prije nedjeljne utakmice sa Krupom, defanzivac Sarajeva Perica Ivetić je jasno i glasno poručio: "Demantovati ćemo sve one koji tvrde da na Koševu loše igramo".

Domaći teren kao maćeha: Sarajevo ključne bodove prosulo na Koševu
FOTO: Utakmica protiv Krupe samo je potvrdila problem koji su bordo navijači već neko vrijeme naslućivali

Sve je ostalo na obećanju. Neispunjenom. Fudbaleri u bordo dresovima ponovo su pognute glave napustili travnjak stadiona “Asim Ferhatović Hase”. Bio je to, vjerovali ili ne, četvrti uzastopni remi Sarajeva (uključujući i utakmicu Kupa) na Koševu.

Zadnji put su kao domaćini slavili prije mjesec i po dana, 11. marta protiv Širokog Brijega (2:0), što je, u zgusnutom rasporedu i ritmu vikend – srijeda – vikend, također neobičan podatak za ekipu koja pripada redu najvećih kandidata za titulu.

Sarajevo je protiv Krupe, istina, promašilo nekoliko izglednih prilika, poput one kada je Mersudin Ahmetović glavom prebacio loptu preko gola, ali kriviti lošu sreću za takve stvari jednako je kao i konstatirati da je Koševo ukleto. To postoji samo u filmovima o vudu magiji i Harryju Potteru, ali ovdje je riječ o ozbiljnijem problemu – previše bodova je Sarajevo prosulo na domaćem terenu da bi se to pripisivalo pukoj (ne)sreći.

Kao idealna ilustracija teze o ekipi s dva različita lica na gostujućem i domaćem travnjaku mogu poslužiti susreti protiv Mladosti u polufinalu Kupa BiH. U prvom meču, odigranom na Koševu, Sarajevo je djelovalo usporeno i bezidejno te je čak ekipa Mehmeda Janjoša mogla biti zadovoljna s 1:1.

Revanš susret ponudio je – bordo rapsodiju. Sijevale su šanse na sve strane u prvom poluvremenu, fudbaleri Sarajeva su pogađali stativu, prečku, promašili i jedanaesterac, da bi potpuno eksplodirali u drugom dijelu susreta i u vatrometu golova (pobjeda 3:2) izborili plasman u finale.

Ta utakmica u Doboju kod Kaknja je pokazala nemali potencijal ekipe, kao što je nedjeljni susret protiv Krupe otkrio da očito postoji određena psihološka blokada koja Sarajevu stvara problem doktora Jekylla i mister Hydea.

“Pitam se kako je moguće da bolje igramo na strani nego kući. Da li je to veći pritisak kod igrača, jer smo u gostima slobodniji i komotniji? Ovdje se mučimo da zabijemo pogodak i promašimo puno šansi. Taj pritisak je glavni razlog za sve”, konstatira Mehmed Janjoš.

Na njegovim plećima je najveći teret. Trener sada mora biti psiholog. Ako u svojoj koševskoj ordinaciji pronađe lijek, sve je moguće. Da, čak i povratak u borbu za titulu. Ako ne, doći će u nesvakidašnju situaciju u današnjem nogometu, pogotovo za prilike u Bosni Hercegovini – da su ga skupo koštale utakmice na vlastitom travnjaku.

fksarajevomehmed janjos
KOMENTARI

KOMENTARI