Sport Centar

Dobrodošli nazad u kandže tigra

Samo još jednom, iznova i iznova, dok pokušaji jednom ne urode plodom. Velika čovjekova slabost, zapravo i jeste to odustajanje i upuštanje u svijet tuge i straha, a onda nema povratka. Vrijeme otvara gvozdena vrata, ali samo za one koji čekaju.

Dobrodošli nazad u kandže tigra

Duša Radamela Falcaoa se raspadala tog januara 2014. godine kada mu je saopšteno da zbog povrede ligamenata neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako je znak podrške, možda mu je puno gore bilo kad su mu njegovi bivši igrači iz Porta, Atletico Madrida i River Platea u njegovim majicama davali znak podrške. Oni su ipak na terenu, Falcao je u kavezu. “El Tigre” je u kavezu.

Jedan dječak iz Bogote stigao je u Madrid kako bi pružio podršku svom idolu, sunarodnjaku i fudbaleru kojem je napravio mali muzej u svom gradu. Kada je vidio Radamela, pao je na koljena i plakao. Mazio ga je po nozi i govorio da će povreda proći, a tada, više nije bitno ni prvenstvo ni fudbal ni karijera, već ljudskost i osjećaj voljenosti. Plakali su zajedno.

Od tog dana, sve je bilo potpuno drugačije. Ničije lopte koje lutaju po kaznenom prostoru kao da namjerno bježe od Falcaoa i po nekom nepisanom pravilu, nikada više ne dolaze tamo gdje je on mislio da će doći i gdje su, nekad u prošlosti, uvijek dolazile. Problem je, ili u tebi, ili u toj Engleskoj i famoznoj priči da je fudbal tamo u nekoj drugoj dimenziji. To je njegov kraj, donijeli su presudu oštri Englezi.

Kako je samo bio ljut. Prepuni Etihad, zajedno sa svim tim koji su ga ismijavali i naslađivali se njegovoj povredi, njegovoj karijeri koja je išla silaznom putanjom, osjetio je sav bijes koji vatreni Kolumbijac nosi u sebi. Tigar na slobodi i ubica na zelenom terenu. Svi ti milioni koje je Manchester City potrošio na pojačanja bili su nula, a kada je Stonesa driblingom poslao nazad kući i spektakularnim lobom postigao novi gol za Kneževe, bilo im je jasno da su pogriješili.

Nije taj jedan gol značio da je on u boljoj formi. On je bio i šlag i jagoda na vrhu i najbolje prezentiran doktorski rad. Krunisao je kompletnu sjajnu sezonu, individualnu i ekipnu. Otpisan i zaboravljen, pa je njegov trag ostao još dublji – dobrodošli nazad u kandže tigra.

Tu je najbolji. Onaj stari napadač od kojeg su strahovali svi defanzivci i napadač za kojeg nije bio bitan broj nula pri plaćanju za njegove usluge. Napadač koji je postigao 45 pogodaka u 50 odigranih evropskih utakmica. Impozantno, rame uz rame s Gerdom Millerom. Razlika između uspjeha i poraza leži u ustrajnosti i nikada, ali nikada nema predaje. Pobjeda pripada najupornijima. Radamel Falcao je pobjednik.

kenan hadzicmonacoradamel falcao
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
Asko
Gost

jedan je el tigre! da nije bilo povrede bio bi najbolji na svijetu

wpDiscuz