Sport Centar

Bosna sutra pred velikim testom: Sarajevska publika može Studente uvesti u ABA ligu

Poslije svih oluja i košmara danas su opet tu. Sarajevski Studenti igraju finale državnog prvenstva za košarkaše. Zvučalo je to nadrealno još prošle sezone, kada je KK Bosna Royal bila član drugoligaškog društva.

Bosna sutra pred velikim testom: Sarajevska publika može Studente uvesti u ABA ligu
FOTO: Puna Skenderija: prizor koje Sarajlije žele gledati češće nego što je to bio slučaj posljednjih sezona

No, pokazali su da je moguće, uz preciznu viziju i predan rad, preći tako dug put za relativno kratak period i učiniti nešto što u posljednje dvije decenije nije pošlo za rukom nijednoj ekipi u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno ni u regionu. Sarajevski klub je postao jedini tim koji je već u prvoj sezoni po povratku u prvoligaški rang uspio doći do završnog obračuna za šampionsku titulu. Nešto ranije su Studenti uspjeli ostvariti i plasman u finale Kupa BiH.

Dakle, kako god se raspetlja situacija u finalnoj seriji protiv favoriziranog tima Igokee, aktuelnog prvaka BiH, u KK Bosni Royal se mogu smatrati pobjednicima. Kročili su teškim putem, od druge (A1) lige do nečega što bi se moglo nazvati početkom povratka na staze stare slave.

Istina, ekipa iz Aleksandrovca slavila je u prvom susretu finala, na svom parketu, ali tek u drugom poluvremenu Igokea je slomila otpor Bosne, koja je još igrala bez dvojice najboljih i najiskusnijih, Saše Vasiljevića i Gorana Ikonića. Stoga fanovi bivšeg evropskog prvaka s punim pravom očekuju da će se sutra navečer, u Velikoj dvorani “Mirza Delibašić” u KSC Skenderija, vrtiti drugi film. Pogotovo jer se mnogi nadaju da će nekoliko hiljada navijača biti na utakmici i pružiti podršku domaćoj ekipi.

Jedan od ključnih ljudi u građenju Bosninog uspjeha svakako je trener Studenata Dušan Gvozdić. Predvodio je s klupe ekipu do finala, a prije nekoliko dana, u razgovoru za Sportklub, otkrio je i konačnu Bosninu ambiciju za narednu sezonu:

“Osnovna ideja je da budemo učesnici ABA lige. Mislim da Bosna i Hercegovina, uz Igokeu, zaslužuje da ima još jednog predstavnika u regionalnom takmičenju. Grad Sarajevo i Bosna kao klub imaju potencijal da ponovo budu u vrhu po gledanosti”.

Ideja, naravno, nije novost. Bosnin direktor Damir Krupalija u neformalnom razgovoru nam je potvrdio da su u sjedištu regionalne lige itekako zagrijani da ponovo prime KK Bosnu Royal u vlastito okrilje. Postoji mogućnost da Studenti dobiju takozvani “wild card”, ali sve je još uvijek neizvjesno po tom pitanju.

Nije nikakva tajna da rejting ABA lige posljednjih godina opada djelomično i zbog praznih dvorana u kojima nastupaju velikani poput Cibone, Partizana, Crvene zvezde i Olimpije… U regionalnoj ligi žele ponovo vidjeti mnoštvo publike na utakmicama, a to je nešto što Sarajevo možda može ponuditi ABA-i. Možda. Tako je barem bilo u onim godinama kada je Bosna bila redovan učesnik tadašnje Jadranske lige.

Krcata Skenderija radovala je podjednako i domaću ekipu, kao i goste iz Zagreba, Beograda, Splita, Ljubljane… Svaki Bosnin meč je bio spektakl, praznik za oči, postalo je “in” dolaziti na te susrete.

S druge strane, u praznoj sali, u kojoj jezivo odzvanja košarkaška lopta dok se odbija od parket, ne želi niko igrati. A to se sve češće dešava u ABA ligi.

I zato sada čelnici regionalnog košarkaškog projekta budno prate zbivanja u finalnoj seriji Prvenstva BiH. Ukoliko Skenderija protiv Igokee bude ispunjena kao nekad, sigurno je ni da rukovodioci ABA-e neće biti ravnodušni.

S pozivnicom iz regionalne lige, Bosna se definitivno vraća tamo gdje pripada. A to, valjda, cijelo Sarajevo priželjkuje. Zato, neka ovaj tekst posluži kao upravo to – pozivnica.

U Skenderiju. Veliku dvoranu “Mirza Delibašić”. Sutra, u 20.15 sati. Bosna te treba.

kkbosnaroyalkkigokea
KOMENTARI

KOMENTARI