Sport Centar

Bonucci nije Baresi ili Maldini: Leo i Milan su vezani istim konopcem

Rim nije izgrađen za jedan dan, ali početak Leonarda Bonuccija u dresu Milana definitivno se može okarakterisati kao katastrofalan za do jučer možda i najboljeg evropskog defanzivca.

Bonucci nije Baresi ili Maldini: Leo i Milan su vezani istim konopcem

Rossoneri su već sada miljama daleko od glavnog cilja koji su postavili prije sezone, a to je plasman u Ligu prvaka i fudbaler koji je na San Siro doveden kao igrač koji je trebao da podigne standard novoformirane ekipe, našao se meti kritika italijanske javnosti, ali i navijača milanskog kluba. Leonardo Bonucci je prelaskom u Milan zadužio svoj omiljeni broj 19, koji je već bio rezervisan za Afrikanca Francka Kessiea, odmah je dobio i kapitensku traku, samim tim ogromno povjerenje, ali i još veću odgovornost, ne sluteći šta ga čeka.

Doveden je i da ostatku ekipe emituje pobjednički mentalitet koji je godinama gradio u Juventusu, da kao najskuplji igrač preuzme ulogu lidera ekipe u koju je uloženo preko 200 miliona eura, te je jasno trebao da bude dodatna vrijednost za tim koji je izgrađen od nule. Za uzvrat dobio je tri mjeseca razočaravajućeg boravka na San Siru i epitet najslabije karike u lancu Rossonera, jer Bonucci iz Juventusa se ne nazire u crveno-crnom dresu.

Ni prelazak sa sistema 4-3-3 na 3-5-2, zbog potrebe da se poboljšaju njegove karakteristike nije pomogao 45 miliona vrijednom stoperu. Postoje ljudi koji su sretni kada preuzmu odgovornosti i drugi, koji su primorani da je imaju. Bonucci očigledno spada u drugu kategoriju i možda u tome treba tražiti razloge zašto do sada nije pokazao ni dijelić svojih kvaliteta. Ali, Leonardove loše igre uzrokovane su i haotičnim stanjem u ekipi.

Novi Milan je imao vremena da kreira potreban timski balans i hijerarhiju, kako na terenu tako i izvan njega, ali proces se pokazao težim i bolnijim nego je bilo ko mogao očekivati, a to je u ovome slučaju puna odgovornost trenera. Ekipa tokom predsezone nije uigrana na odgovarajući način od strane Vincenza Montelle i trebat će joj dodatno vrijeme, kojeg je, iako je početak sezone, sve manje i bodovni zaostatak je sve veći.

Iako mnogi zaboravljaju da je odbrambena faza u fudbalu sve manje i manje individualno pitanje, nego koletivni faktor u kojem cijeli tim mora preuzeti odgovornost, od Bonuccija se svakako očekivalo mnogo više. Defanziva podrazumijeva tri osnovna segmenta: loptu, protivnika i prostor, a upravo je Bonucci u Juventusu bio “kompenzacijski” faktor, koji je besprijekorno upravljao takvim situacijama.

Njegove tehničke sposobnosti, nekada karakteristične za vrhunske libero igrače poput Beckenbauera ili Sciree, omogućile su mu da zbog fenomenalnog pregleda igre postane najunikatniji defanzivac današnjice, a čitanje igre i uigranost sa Andreom Barzaglijem i Giorgijom Chiellinijem, pomenutom dvojcu dopustili su im da budu maksimalno agresivni u markiranju protivničkih igrača, čime su se savršeno nadopunjavali. Sve to u Milanu mu nedostaje, jer u novom abmijentu i sa novim saigračima u zadnjoj liniji nije se lako asimilirati, pogotovo što je riječ o prilično neiskusnim defanzivcima.

Musacchio je tek stigao iz španske Primere, a i Romagnoli je još uvijek u procesu igračkog stasanja. Obojica su relativno mladi igrači, ali očekivanja su neizbježno velika. Razočarani rezultatima i Bonuccijevim partijama, navijači su se okrenuli protiv nekadašnjeg člana Juventusa. Vrhunac svega lošeg što mu se dešava na San Siru, bio je nesmotreni crveni karton protiv Genoe, kojim je ponovo ostavio ekipu na cjedilu i propustit će subotnji okršaj protiv bivšeg kluba, a navodno mu prijeti i oduzimanje kapitenske trake.

Bonucci nije Baresi ili Maldini. Utisak je da je na sebe preuzeo prevelik teret odgovornosti i važnosti koju nosi ova sezona Milana. Jednostavno, trebalo ga je pustiti samo da igra, bez povlastica, kao veoma važnog, ali neprecijenjenog igrača. Na Milanovu žalost, vrijeme nikada nije bilo prijatelj velikih revolucija, jer već dugo slavni klub nema identitet tima i igre.

Leo Bonucci i Milan su vezani istim konopcem. Ukoliko pada jedan, neminovno je da će i drugi…

juventusleonardo bonuccimilanSeriea
KOMENTARI

KOMENTARI

ADMIR@l
Gost

Pobjednicki mentalitet ne donosi igrac sa sobom u novi klub.Klub je taj koji posjeduje pobjednicki mentalitet,a u Italiji je to Juve.

...
Gost

Ma nemoj??? Igrač svoj kvalitet nosi sa sobom, i mora ga s vremenom pokazati gdje god da je.

wpDiscuz