Sport Centar

Bob staza na Trebeviću uskoro bi mogla biti obnovljena

Organizatori sarajevskih Dana arhitekture 2018 pozvali su arhitekte da ponude rješenja i ideje za bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Bob staza na Trebeviću uskoro bi mogla biti obnovljena

Organizatori sarajevskih Dana arhitekture 2018 pozvali su arhitekte da ponude rješenja i ideje za bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti – arhitekte, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi.

Svi pristigli radovi biće objavljeni na veb stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018, koji će biti održani od 23. do 27. maja u Sarajevu.

Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018.

Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada od 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentovani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Rok za dostavljanje radova je 15. april do 23.59 h na mail: info@daniarhitekture.ba, a rezultati će biti objavljeni 25. aprila.

Staza za bob i sankanje na Trebeviću izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre 1984. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koja je i poslije igara trebala da privlači posjetioce na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982. godine.

Profesor Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projekovao je stazu u dužini od 1.570, odnosno od 1.900 metara sa dvije rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoje od pravih dionica i 13 krivina u obliku propisanih “figura”, sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%.

Piše: Trebević.net

bob stazatrebevic
KOMENTARI

KOMENTARI

Cera
Gost

Čuj nagrada 300 Eura cccccccc……e svasta Ja sugavaca …..

wpDiscuz