Sport Centar

Blatter: Otići ću na Svjetsko prvenstvo, dobio sam pozivnicu Vladimira Putina

Iskompromitirani bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je za agenciju AFP da će otići na svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji naredne godine na poziv predsjednika Vadimira Putina, uprkos činjenici da mu je zabranjen angažman u nogometu.

Blatter: Otići ću na Svjetsko prvenstvo, dobio sam pozivnicu Vladimira Putina

Otići ću na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Primio sam pozivnicu predsjednika Putina – izjavio je 81-godišnji Blatter u intervjuu.

Blatter je kazao da je Putin također pozvao Michela Platinija, bivšeg predsjednika UEFA-e kome je zabranjen angažman u nogometu zbog korupcije, da prisustvuje nogometnom turniru.

Sudeći, međutim, po jednom od njegovih najbližih saradnika, Platini “nije primio pozivnicu od Putina i ne zna šta će raditi narednog ljeta”.

Blatter, koji je 17 godina predvodio vladajuće svjetsko nogometno tijelo, diskvalificiran je iz sporta 2015. na vrhnucu velikog korupcijskog skandala.

Etički komitet FIFA-e suspendovao ga je iz svih aktivnosti vezanih s nogometom nakon što je ustanovio da je kriv zbog neprimjerenog prihvatanja dva miliona švicarskih franaka od ondašnjeg čelnika UEFA-e Platinija.

Uvijek prkosni Blatter izjavio je, međutim, kako ne planira propustiti svjetsko prvenstvo, događaj kome je redovno prisustvovao otkako je počeo raditi u FIFA-i 1970-im.

– Ne znam koliko dugo ću biti tamo, da li ću prisustvovati uvodnom meču ili finalnom. Zbog činjenice da ne radim u nogometu i da nisam akreditiran, možda učinim kratku posjetu – izjavio je on tokom intervjua u Zurichu.

Blatter je također meta istrage švicarskih tužitelja zbog navodnih krivičnih malverzacija dok je upravljao FIFA-om i zbog zloglasnih Platinijevih uplata.

Švicarska još vodi istrage svjetskog prvenstva 2018. u vezi s eventualnim podmićivanjem i korupcijom koji su doveli do toga da Rusija dobije pravo da bude domaći tog prvenstva.

Nije bilo odmah jasno kako će zabrana FIFA-e uticati na Blatterovo prisustvo mečevima ili drugim dešavanjima.

Platiniju, kome je zabranjen angažman u nogometu na četiri godine, dozvoljeno je da prisustvuje mečevima Eura 2016. u rodnoj Francuskoj, pod uslovom da nema nikakvu zvaničnu ulogu.

fifasepp blattervladimir putin
KOMENTARI

KOMENTARI